Freelander 1.8 B+G drgania samochodu

26 Mar 2010, 11:21

Witam. Kupiłem Freelandera jakiś miesiąc temu i mam z nim drobny problem.

Gdy samochód stoi na włączonym silniku na luzie czuć drgania. Bardzo nieregularne, raz słabe ledwo odczuwalne, raz mocne tak że trzęsie nadwoziem. Problem występuję zarówno na gazie jak i na benzynie.

Na dodatek często zdarza się, że na zimnym silniku samochód dusi się na wolnych obrotach. Czasem odpalę samochód rano, podjadę kilkaset metrów, stoję na światłach i po chwili próbując ruszyć samochód po prostu ledwo ciągnie do przodu i nie wchodzi na obroty mimo gazu wciśniętego w podłogę.

Cóż to za cuda? :wink:
Arizz
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

26 Mar 2010, 12:41

a wiesza się na obrotach?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

26 Mar 2010, 14:30

Mógłbyś sprecyzować? Nie do końca wiem co znaczy to określenie.
Arizz
Nowicjusz

26 Mar 2010, 16:43

czy na przykład jak dasz mu w pizdę i puścisz gaz to silnik nie schodzi z obrotów?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Mar 2010, 16:45

Schodzi normalnie.

Tylko właśnie jak tam mu czasem w pizde to wejść na te obroty nie chce. Jak do tej pory zdarza się tylko na zimnym silniku, jak już wejdzie na optymalną temperaturę jest ok.

Co do drgań to również obroty delikatnie falują przy nich, nie są to duże różnice, ale wskazówka buja się o 100-200 w góre i w dół.
Arizz
Nowicjusz

26 Mar 2010, 19:04

nie wiem czy to ma znaczenie- miałem podobnie przyczyna było brak jednej łapy od silnika - było to odczuwalne na najbardziej na wolnych obrotach.
ketangos
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...
    Dlaczego Polacy kochają miejskie hybrydy?
    W samochodach do miasta najbardziej cenimy niskie spalanie i wysoki moment obrotowy pozwalający na szybsze włączanie się do ruchu, dostępny w możliwie najniższym zakresie obrotów. Jeszcze do niedawna warunki te spełniały ...

26 Mar 2010, 20:16

to na moje oko silniczek krokowy do czyszczenia.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Mar 2010, 23:47

może świece żarowe?
rzeźnik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z rzeźni

27 Mar 2010, 00:07

Moim zdaniem czujnik położenia wału się kończy...
Z czasem uzwojenie czujnika okalające rdzeń ferromagnetyczny traci swoje właściwości i zaczyna wysyłać błędne odczyty do BCM. Może to powodować niekontrolowane falowania obrotów, ponieważ komputer nie zna dokładnych prawdziwych obrotów silnika i dawkuje niewłaściwą ilość mieszanki...
Fredek
Nowicjusz

Miejscowość: Skądinąd

27 Mar 2010, 07:11

Fredek napisał(a):Moim zdaniem czujnik położenia wału się kończy...
Z czasem uzwojenie czujnika okalające rdzeń ferromagnetyczny traci swoje właściwości i zaczyna wysyłać błędne odczyty do BCM. Może to powodować niekontrolowane falowania obrotów, ponieważ komputer nie zna dokładnych prawdziwych obrotów silnika i dawkuje niewłaściwą ilość mieszanki...

Hmm, no to by pasowało do objawów jakie występują, ale czy za to (odpowiednia ilość mieszanki) nie jest odpowiedzialny czujnik spalania (stukowego?). Kiedyś w Subaru Impreza miałem taki sam problem, tylko że występował przez cały czas. Samochód do 2k obrotów dusił się strasznie, jak wskakiwał na 2k to wszystko było ok.

Czyli co, chyba najlepiej na komputerek gdzieś podjechać najpierw, czujnik położenia wału zabłyska? Czy to że się kończy komputer nie wyłapie?
Arizz
Nowicjusz

27 Mar 2010, 10:17

Może to być też czujnik położenia wału, ale wtedy raczej i na ciepłym silniku były by problemy i silnik by się dławił.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 11:38

rzeźnik napisał(a):może świece żarowe?

w benzynowym silniku ?
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

27 Mar 2010, 12:55