LR Freelander zagazować czy nie

25 Lut 2010, 00:39

Zagazować czy nie oto jest pytanie? A jeśli tak to jaka instalacja ,która generacja ,ile wam pali czy są jakieś negatywne objawy i najwarzniejsze jaka butla i gdzie ją upchneliście.
Z góry dzięki i czekam na opinie.
Michau777
Nowicjusz

Miejscowość: blisko wawy

25 Lut 2010, 09:32

Ja się przymierzam do zagazowania i myślałem nad dwoma rozwiązaniami butla 40 l z lewej strony bagażnika (wtedy będzie można otwierać długą część kanapy) albo 50 l w wzdłuż kanapy (wtedy wydaje się, że bagażnik jest bardziej pakowny).
Widziałem tez jak butle ładują pod samochód wycinając dziurę w schowku. Ale tu zależy, jaki masz wydech.
RM80
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

25 Lut 2010, 09:53

Ja tez zastanawiałem sie na zagazowaniem ale stwierdziłem ze raczej sie to mnie osobiscie nie bedzie za bardzo opłącało .Przy mojej jezdzie spala mi około 9l/100km wiec po przeliczeniu sredniego miesiecznego przebiegu 1500-2000 miesiecznie nie jest to bardzo opłacalne. Co do instalacji to dostałem oferty na sekwencje od 2300 do 3800 . O ile 2300 jest do przemyslenia to 3800 pomimo ze to III generacja to za drogo . Wole zmienic na D4 .
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

25 Lut 2010, 16:28

Przy cenie instalacji do 2500 powinno Ci się w ciągu roku zwrócić zobacz tu
kalkulator-lpg
RM80
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

25 Lut 2010, 16:40

....tylko własnie w ciagu roku bede chciał zmienić na D4. Zreszta latem i tak wiecej jezdze na motorze niz samochodem wiec w moim przypadku to inwestycja jest nieopłacalna. Nie podoba mi sie równiez ta butla w bagazniku .
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

25 Lut 2010, 21:25

Jakby mi palił 9 to też bym nie myślał o zagazowaniu ale 12.5 przy spokojnej jezdzie to troche dużo. Dzisiaj dzwonilem po gazownikach to cena instalacij jest okolo 2800zł , okolo roku i się zwróci.
Michau777
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrze zaplanować podróż samochodem?
    Wybierając się w dłuższą podróż samochodem powinniśmy się do niej wcześniej przygotować aby uniknąć niespodzianek w trasie. O tym jak dobrze zaplanować podróż samochodem piszemy w kilku punktach które ...

25 Lut 2010, 23:09

JA mam instalacje za 1800 zł sekwencja polska STAG 4 butla 36l w bagażniku:/ mało miejsca zostało
bar__on
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

27 Lut 2010, 23:05

Dzisiaj się dowiedziałem że fredki potrafią się przegrzewać na gazie , ale czy to prawda?
Michau777
Nowicjusz

28 Lut 2010, 11:59

kazde auto ma wyzsza temperature spalania na gazie... to od rodzaju paliwa zalezy... gaz sie spala w wyzszej temp...
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

28 Lut 2010, 14:21

Jak zalozyc gaz to tylko sekwencje, bardzo fajnie zrobili mi to chlopcy z krakowa, mam butle 40l z lewej strony,dzieki czemu mozna otworzyc schowek i w razie potrzeby zlozyc siedzenia i cos przewiez,dali zdjecia do netu jak zrobili http://www.geg.vel.pl/album/LAND%20ROVE ... 20LPG.html mozna zobaczyc ,szczerze polecam ich
nuras
Nowicjusz

Miejscowość: żywiec

15 Mar 2010, 14:04

Nie szarpie Ci na gazie gdy gwałtownie dodajesz gazu?? ja mam taką jakby dziure i nagłe szarpnięcie.
smallman
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

16 Mar 2010, 00:47

nie, komputerem ci to powinni wyregulowac
nuras
Nowicjusz

Miejscowość: żywiec

18 Mar 2010, 09:26

Na bęnzynce każdy kilometr jest przemyślany a na gazie przebiegi miesięczne nagle się zaczynają wydłużać ot bo taniej to i więcej się pojeździ , ja tak miałem kiedyś gdy zagazowałem lanosa... :mrgreen:
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

27 Mar 2010, 11:44

szkoda aftka.....wyleczyłem się wogóle z gazu!
Więcej problemów z tym niż pożytku. Co z tego że mniejszy koszt /km jak częściej trzeba jeździć na warsztat.

Każde auto które miałem zagazowane a instalacje od najprostszej do sekwencji za 6tys zł zawsze był jakiś problem.

Ma silniczek 1,8 i jestem bardzo zadowolony. Spalanie na poziomie 8l po mieście nie jest takie straszne. Przed zakupem Frelaka odradzali mi benzyne bo pali min. 12l/100km ale teraz sobie chwale wybór. Kilka znajomych osób mających TD4 przy tegorocznej zimie korzystali z mojej pomocy przy odpalaniu. Tak to jest z tymi dieslami przy -20'C i nasze paliwa
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

27 Mar 2010, 13:58

gazując frelka musicie mieć świadomość że zwiększa się prawdopodobieństwo wyplucia uszczelki spod głowicy = remoncik silnika, ale co tam. jak chcecie jeździć taniej to trzeba było diesla kupić. Silnik k serii nie jest najlepszą konstrukcją do tego auta.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice