Freelander 1.8 gaz

18 Sty 2010, 13:18

to ja nie rozumiem co może być przyczyną że mój bierze 16l. gazu w mieście a na trasie 13l. i nie schodzi mi niżej, jeżdże spokojnie, w trasie pomiedzy 90-110km/h, może ktoś zna przyczyne?? sonde wymieniałem. Do tego mam dziury przy takim szybszym dodawaniu gazu gdy jade na gazie, regulowany już kilka razy był i ciągle to samo. Co może być przyczyną??
smallman
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

19 Sty 2010, 21:29

sprawdź silniczek krokowy i przepustnicę
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

20 Sty 2010, 15:10

dokładnie, ale raczej silniczek krokowy, bo zasyfiała przepustnica raczej by się zawieszała i by Ci szarpało obrotami.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

21 Sty 2010, 18:58

spalanie gazu jest zawsze wieksze ok 20% od beznzyny wiec wydaje mi sie ze pali ci okej. skoro mi po miescie potrafi 14 PB wciagnac..
gaza
Początkujący

Miejscowość: Tarnów

21 Sty 2010, 19:45

witam jak juz pisałem mój pali 15-16 l. gazu więc myśle że twój pali normalnie , a ile by cie za dowalało ? :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

21 Sty 2010, 20:50

pewnie chciał by żeby jego palił tyle gazu co diesel ropy :P
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...

25 Sty 2010, 20:36

moim tez szarpie mam 1999 rocznik i ma taka dziure ponoc sa rozne wersje tego oprogramowania i jedne znim maja opcje zeby nie domykalo zaworow i ponoc topoprawia troszzke jazde na gazie jutro bede mi z tym rrobic wiec jak cos to napisze [email widoczny po zalogowaniu] jak cos to pytajcie
bartek

27 Sty 2010, 08:44

Nie chciałbym żeby palił tyle gazu co pali diesel ale widze czasami jak niektóre osoby piszą że im pali 10 gazu w trasie to się zastanawiam czemu tak jest. Jeśli widze teraz że innym pali tyle co mi to już nie narzekam, tylko nie podoba mi sie ze zimą tak szybko benzyna ucieka ;p
smallman
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

30 Sty 2010, 21:42

WITAM

Niezbyt na temat ale powyżej zostało to poruszone.
U mnie w benzynie mam wysokie obroty. Silniczek krokowy rozebrałem i czyściłem ale efekty mizerne(obroty ciut niższe).Obroty na luzie są ok.1000 ale np.przy 3 biegu gdy mam 3000 obr. wcisnę sprzęgło to nim spadną do powiedzmy 1000 trwa to ok 2 sek.Tak jak by się wieszały.Wina przepustnicy????
Poradźcie co podczyścić lub wymienić???
Pozdrawiam forumowiczów.
malczaki
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

30 Sty 2010, 23:29

Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie mój fredek 1.8 pali 16,5 l benzyny, troche za dużo czy ktoś z was próbował obniżyć w jakiś sposób spalanie ,jakieś rady przestawienie zapłonu, sonda etc...

z góry dzięki
Michau777
Nowicjusz

Miejscowość: blisko wawy

02 Lut 2010, 13:00

smallman napisał(a):... niektóre osoby piszą że im pali 10 gazu w trasie to się zastanawiam czemu tak jest.
To nie jest silnik nowej generacji, a i masa samochodu jest duża więc raczej wątpię żeby komuś brał 10L gazu, raczej ten ktoś ostro przesadził bo wątpię żeby freel palił mniej gazu niż np siena która jest o połowę lżejsza a żre 11.
Michau777 napisał(a):Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie mój fredek 1.8 pali 16,5 l benzyny, troche za dużo czy ktoś z was próbował obniżyć w jakiś sposób spalanie ,jakieś rady przestawienie zapłonu, sonda etc...

z góry dzięki
a jeździsz ekonomicznie czy masz ciężką nogę? bo jak ciężką to raczej nie ma o czym gadać. Najpierw to bym go podpiął pod kompa i zobaczył czy są jakieś błędy.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 22:27

własnie dzisiaj bylem na komputerze 1 błąd czujnik temperatury został skasowany samochód zatankowany do pełna i zobaczymy.
a co do stylu jazdy to jeżdzi nim zona do pracy i wydaje mi sie ze w miare delikatnie
Michau777
Nowicjusz

03 Lut 2010, 09:22

Michau777 napisał(a):własnie dzisiaj bylem na komputerze 1 błąd czujnik temperatury został skasowany
powinien trochę mniej palić bo dane podawane przez czujnik temperatury mają wpływ na dawkę paliwa.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Lut 2010, 11:24

no tak.. wszystko prawda... tylko jeden problem widze.. skasowanie bledu czujnika na kompie to nie to samo co usuniecie usterki tego czujnika ...:)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

03 Lut 2010, 22:31

czujnik chyba jest dobry jak był podpięty do kompa to podawał na ekranie prawidłowe wartości po skasowaniu błąd sie nie pojawiał jeżdzilem z godzine i pojechałem jeszcze raz na odczyt i nie było błędu ,możliwe że styki były zaśniedziałe
Michau777
Nowicjusz