Freelander 1.8 termostat

13 Paź 2009, 19:43

witam koledzy w którym miejscu znajduje sie termostat 1.8 ben 2000r cos dziwnie sie nagrzewa i czasem nietrzyma temperatury , wiec mysle ze to termostat i chciałbym wymienic na nowy .A tak przy okazji czy to taki termostat [link do oferty na Allegro wygasł] za info dzieki Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

14 Paź 2009, 14:03

tak to jest termostat, element najwarzniejszy moze wez wyciagnij swoj stary i go we wrzatku zanoz powinien sie otworzyc, bo po co kupowac nowy skoro moze byc tamten dobry
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

14 Paź 2009, 18:36

rafciuch napisał(a):tak to jest termostat, element najwarzniejszy moze wez wyciagnij swoj stary i go we wrzatku zanoz powinien sie otworzyc, bo po co kupowac nowy skoro moze byc tamten dobry

kolego @ rafciuch ale gdzie sie znajduje ten termostat jak sprawdzic to wiem niewiem tylko gdzie on sie znajduje Pozdrawiam ps. niezabardzo moge bawic sie w mechanika ponieważ nie mam garażu i warunki atmosferyczne niesprzyjaja :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 15:42

to daj do warsztatu to ci sprawdza zaplacisz ze 30 dychy. znajduje sie na powrocie plynu z chlodnicy pojedz jego droga a trafisz
rafciuch
Aktywny

17 Paź 2009, 16:47

pod kolektorem dolotowym nalezy odkrecic rurke ktora idzie od chlodnicy 5 srub 2 na klucz 10 3 na klucz 8
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Paź 2009, 18:08

witam dostalem dzis termostat ale niestety w dalszym ciągu nie wiem gdzie sie znajduje termostat w moim freelanderku kolega @macpaw5 napisal :pod kolektorem dolotowym : ale z której strony ? niewiem jakis slepy jestem dzwonilem do jednego mechanika i owszem zrobi mi to ale na drugi tydzien zajechalem do innego i to samo teraz niema czasu a termostat moge oddac (jesli okazalo by sie ze niepasuje ) w ciagu 3 dni . kolego @rafciuch mi nie chodzi o zaoszczędzeniu paru groszy ale o nauczeniu sie czegoś i oczywiscie jaka satysfakcja ze zrobilem cos sam , jak by ktos mógł bardziej przejrzyście wytłumaczyc gdzie tem nieszczesny termostat jest wpasowany byłbym wdzieczny Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny uBox - samochód generacji Z
    Toyota i zespół studentów Uniwersytetu Clemson przedstawili uBox, samochód koncepcyjny zaprojektowany z myślą o młodych właścicielach start-upów. Współpraca uczelni z dużym partnerem biznesowym ...

20 Paź 2009, 21:41

termostat jest od strony rozrzadu pod kolektorem dolotowym musisz odkrecic rurke ktora jest pod kolektorem
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Paź 2009, 22:48

amik napisał(a): ale z której strony ? niewiem jakis slepy jestem
poczekaj i oddaj do mechanika jak masz już problemy ze zlokalizowaniem gdzie to jest, to nie wróże wielkich sukcesów
amik napisał(a): termostat moge oddac (jesli okazalo by sie ze niepasuje ) w ciagu 3 dni
tylko pod warukiem że oddasz w nienaruszonym orygalnym opakowaniu i nie próbowałeś go zamontować :mrgreen:
amik napisał(a): mi nie chodzi o zaoszczędzeniu paru groszy ale o nauczeniu sie czegoś i oczywiscie jaka satysfakcja ze zrobilem cos sam , jak by ktos mógł bardziej przejrzyście wytłumaczyc gdzie tem nieszczesny termostat jest wpasowany byłbym wdzieczny
ta nauka może być dość droga w końcowym rozrachunku, nie żebym cie straszył, ale czasem widuje silniki po takich wymianach, pal sześć jak termostat puszcza duży obieg non stop i silnik jest wiecznie nie dogrzany, gorzej jak w drugą strone i jest wielkie BUM :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Paź 2009, 18:40

moze kolega @pocieszny ma racje w sumie nigdy tego nierobiłem i jeśli miałby być potem jakiś problem to lepiej oddać autko w ręce mechanika za wszystkie porady serdecznie dziekuje Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Paź 2009, 18:41

poszukaj takiego czegos moze ci pomeze [link do oferty na Allegro wygasł]
rafciuch
Aktywny

21 Paź 2009, 19:34

@rafciuch taki termostat to chyba jest montowany jak jest modyfikacja ukladu chłodzenia cos takiego http://www.landparts.pl/go.live.php/PL- ... YzOQ%3D%3D u mnie takiej modyfikacji niema ale czytalem o czyms takim na wiosne zastosuje taki układ ponoc silnik sie nie przegrzewa i niema problemu z uszczelka pod glowica ale to na wiosne Pozdrawiam

[ Dodano: Czw Lis 05, 2009 19:52 ]
witam postanowilem napisac jaki bylo zakonczenie z moim termostatem .Ponieważ dostęp do niego jest dosc utrudniony i faktycznie nie jestem mechanikiem poczekalem na swoja kolejke u mechanika . Wymienienie kosztowalo mnie 150 pln ale zdemontowany wygladal tak [link wygasł] i podejrzewam ze ktos zrobil tak aby obieg byl cały czas byc moze silnki sie przegrzewal , narzaie nagrzewa sie szybko i nic zlego sie nie dzieje wiec przynajmniej do wiosny tak zostanie , na wiosne kupie zestaw modyfikacyjny i przerobie Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika