Witam wszystkich doświadczonych frelkowców,
wiemy jakie są zalecenia producenta odnośnie stosowania olejów
silnik 10W40, skrzynia Texaco MTF 94 75W80 , IRD 75W90 i tylny most 80W90
Pytanie moje :
Czy lejecie do swoich maszyn oleje innych producentów i jak się sprawują.
To samo tyczy się filtrów : oleju i powierza? czy pasuje coś poza Mann-em
wymieniaj na takie ktore spelniaja normy lepkosci i gestosci nie istotne jaki producent bo olej jest olej. zwroc uwage ze do reduktora musi byc gl5 a do skrzyni gl4 chodzi o metale z jakich sa wykonane podzespoły
Dobra ale co to jest za parametr gl-4 czy gl-5 , czy mozesz podac przykład konkretnego producenta który ma oleje spełniające te warunki, Np Mobil, Motul , albo inny
Kiedy używać świateł przeciwmgłowych i o czym pamiętać? Zamglony krajobraz może wyglądać malowniczo, ale ograniczona widoczność znacząco utrudnia bezpieczną jazdę. Jak jeździć w takich warunkach? Kiedy włączyć światła przeciwmgłowe? Nie zawsze obecność mgły oznacza, że powinniśmy ...
Toyota Avensis Verso (1995–2006) Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...
Dzięki za info, znalazłem ofertę firmy LUCAS mają oleje o podanych przez producenta LR parametrach
ale mają też oleje o wyższych np 75W140 - w opisie jest : Zalecany do przekładni stożkowych oraz przekładni pojazdów terenowych 4x4.
czy nie lepiej taki zalać?
I jeszcze jedno pytanko czy można 80W90 wlać zamiast 75W90? czyli do skrzyni i do przekładni ten sam olej
olej do wysoko obciążonych przekłądnie samochodów ciężarowych i samochodów ciągających duże obciążenia (dlatego to 4x4),
do frelka nie ma to najmniejszego sensu, w zimie nie będziesz mógł ruszyć lewarkiem jak będzie olej ustany po kilku dniach
Przekopując forum...czytając dziesiątki wypowiedzi na ten temat...znalazłem takie coś: (WIELKIE DZIEKI KRZYFU!)
Silnikowy: 10W-40
Skrzynia biegów: Texaco MTF 94 lub Burmah MTF 1067
Reduktor: Texaco S5 75W/90 zgodny ze specyfikacją API GL5
Dyferencjał: Texaco Multigear 80W/90 ETL 7441 zgodny ze specyfikacją API GL5 lub Duckhams Hypoid Gear Oil 85W-90 GL-5
Wspomaganie kierownicy: Dexron II lub Dexron III lub Duckhams ATF Autotrans III
do hamulców: DOT-4
Dzięki za liste ale co ile czasu lub kilometrów to wymieniać?
Jeżeli chodzi o silnik to nawet można go na kolor sprawdzić czy "przerobiony" już czy nie, a reszta?
[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 15:06 ] Jeżeli kogoś interesuje znalazłem takowe coś z firmy Valvoline
Wybieramy markę i model auta i wszystko już wiemy.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol teraz jest Ford S-MAX Titanium
Spytne jeszcze o przekładnie wiskozową
podobno główna przyczyną że pada jest problem ze starym mazidłem które powoduje zakleszczenie sie pracujących wewnątrz mechanizmów czy można to jakoś zregenerować
mam działającą ale zbliza sie granica wytrzymałosci czyli 100 tys przebiegu wiec martwie sie ze zaraz szlag ją trafi a szkoda jak mozna cos poradzić
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.