Freelander 2001 czujnik ABS tył

28 Maj 2012, 13:29

Witam,
Kolejna usterka w moim freelanderze. Mianowicie zapalily sie trzy kontrolki , ABS, TC i asystent zjazdu. Kontrolki raz swieca raz nie swieca. Auto podlaczylem na kompa i wyszlo, ze czujnik ABS w tylnym prawym kole.
I tu pojawia sie problem. Do autorywoanego serwisu nie mam zamiaru sie wybrac, w zaprzyjaznionym, ktory zwykle mi pomaga nie umieja tego wymienic, wyjac starego.
Spotkalem sie z opinia ze tego czujnika sie nie wymienia tylko cala piaste, ale wydaje mi sie to bzdura bo w takim razie po co na rynku sa same czujniki. Nowy ok 1500zł zamienniki na allegro 200-300zł
Pytanie jak to cholerstwo zdemontować ? Rozwiercic na chama ? moze wpuszczanie jakiego wd40 cos da ? Ktos sie z tym zmagal ? Jakies pomysly ?

Dodam, Freelander 2001 TD4, podobno w tym roczniku byla jakas zmiana mocowania a ja mam mocowanie starego typu.
land lover
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Maj 2012, 18:36

witaj,
od 2001 czujniki są wciskane w jednorazowym koszyczku,
zatem musisz sie zaopatrzyć w dwie rzeczy , mechanik powinien se dać rade, a temu już
i tak nie zaszkodzi :wink:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2012, 07:37

a w jakie dwie rzeczy powinienem sie zaopatrzyc ? :)
land lover
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Maj 2012, 19:33

czujnik z kablem i koszyczek :wink:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna