Freelander 98 r. 1,8 benz - Kontrolka ABS

20 Kwi 2010, 10:34

Witam

Mam pytanko do szanownych wyjadaczy forumowych
W moim freelanderze (98r. 1,8) cały czas świeci kontorlka ABS co może być przyczyną tego faktu: czujniki przy kołach, pompa czy jakaś elektronika??

z góry dzięki za odpowiedź
miggi
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

20 Kwi 2010, 19:54

ja bym zaczął od czujnika - chociaż nie wiem czy jest on najtańszym z tych elementów, które wymieniłeś - w ogóle to najlepiej byś zrobił gdybyś sprawdził na kompie - i raczej wyłapie który to element - ja płaciłem 100 PLN za sprawdzenie na kompie i chyba 30 PLN za kasowanie błędów, ale u mnie świeciły trzy kontrolki ABS, TC i Kontrolka zjazdu- przyczyną był uszkodzony przekaźnik - taka mała czarna kostka w skrzynce na bezpieczniki - koszt przekaźnika 30 PLN - powodzenia
Szuszel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

22 Kwi 2010, 21:54

a z którego masz roku jak do 2001 to stawiam na pompe pewnie bedzie zaciecie zaworu trójdrożengo. moze byc czujnik moze przekaznik ale raczej pompa sie zaciela nie naprawisz tego nigdzie trzeba wymienic nowa pompa z serwisu to okolo 9 tysiecy zlotych a uzywana za 300. czujnik wymienisz samodzielnie za 200 zł kpisz nowy ale i tak musisz jechac pod kompa
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

02 Maj 2010, 10:58

szuszel, a gdzie kasowałeś błędy ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Maj 2010, 23:06

witam,czy mógł byś przesłać fotkę który to przekaźnik do ABS,TC i ZJAZDU bo nie wiem, tam są dwa?pozdrawiam
1964abu
1964abu
Nowicjusz

Miejscowość: G.B.
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...
    Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...