Freelander - automatyczna skrzynia biegów

10 Sty 2009, 12:23

WITAM WSZYSTKICH. JESTEM OD NIEDAWNA UZYTKOWNIKIEM FREELANDERA 2.0 TD4 AUTOMAT Z 2001, MAM PYTANIE ODNOSNIE SKRZYNI BIEGOW CZY WYMIENIA SIE W NIEJ OLEJ BO SLYSZALEM ZE NIE. SAMOCHOD MA PRZEJECHANE 90 TYS. Z GORY DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZ.
mundi7
Nowicjusz

Miejscowość: radom

10 Sty 2009, 16:01

olej się wymienia jak skrzynia ci nie ciągnie oraz w przypadku jego wycieku
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Sie 2009, 10:28

Witaj macpaw5 !
Widzę że jesteś dobrze zorientowany w temacie m.in Freelanderów. Podpowiedz mi jeśli możesz jaki olej wlać do automatycznej skrzyni i jak sprawdzić jego poziom. Nie zauważyłem wycieków ale nie jestem pewien czy trochę nie ciągnie. Mam również lekkie szarpnięcia przy jednostajnej jeździe przy średnich prędkościach (60km/h). Wydaje mi się że jest to taki moment gdy prędkość na danym biegu jest już za duża ale z kolei zbyt mała aby pzrerzucić na wyższy. Co o tym myślisz?
Pozdrawiam!
Tomazini
Tomazini
Nowicjusz

Miejscowość: WB

22 Sie 2009, 20:45

Witam Was. Jestem tu debiutantem. Także jestem nowym "landroverowiczem" - 2001 r. 2,0 TD4 skrzynia automatyczna. Moje pytanie jest trochę infantylne... ale pierwszy raz mam auto z automatyczną skrzynią biegów tiptronic. Na dźwigni są oznaczenia: P,R,N,D - to jest dla mnie OK. Natomiast dochodzą jeszcze inne oznaczenia: 4,2,1. Po co są te pozycje? Pomóżcie, bo kogo się pytam, ten inaczej gada. Pozdrawiam!
olsto701
Nowicjusz

Miejscowość: Konin

24 Sie 2009, 08:02

olsto701 napisał(a):Witam Was. Jestem tu debiutantem. Także jestem nowym "landroverowiczem" - 2001 r. 2,0 TD4 skrzynia automatyczna. Moje pytanie jest trochę infantylne... ale pierwszy raz mam auto z automatyczną skrzynią biegów tiptronic. Na dźwigni są oznaczenia: P,R,N,D - to jest dla mnie OK. Natomiast dochodzą jeszcze inne oznaczenia: 4,2,1. Po co są te pozycje? Pomóżcie, bo kogo się pytam, ten inaczej gada. Pozdrawiam!

Witaj !
4 - skrzynia nie wrzuca 5 biegu - czyli do 4
2 - tylko 1 i 2 (w trudnym terenie)
1 - na sztywno 1 bieg (przy nim działa chamulec zjazdowy (żółty klawisz przy dźwigni biegów)

Pozdrawiam
Pitt
Pitt_M
Nowicjusz

Miejscowość: warm-mazurskie

24 Sie 2009, 21:15

olej sprawdzasz na wlaczonym silniku dzwignia na neutral przelew masz od spodu skrzyni biegow czasami jest to korek z lbem imbusowym a czasami na klucz 13 pozdrawiam
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika