Freelander instalacja elektryczna

21 Sie 2009, 21:33

Witam zainstalowałem sobie nawigacje firmy VDO w Ferdku i jest wszystko ok tylko został mi jeden kabelek do podłączenia i na tym poległem potrzebuje dostać sygnał od tacha lub prędkościomierza lub ABS tak aby nawigacja miała pomiar iż auto jedzie ,chodzi tu o jazdę w tunelu i tu moje pytanie pod co podłączyć ten kabelek czy ktoś pomorze ,wie bym był wdzięczny
dziakoni
Nowicjusz

Miejscowość: google

23 Sie 2009, 21:20

jeśli możesz to przytocz dokładnie instrukcję, która mówi o tym podłączeniu. używam GPS i takich cudów nie ma, w tunelu sygnał zanika, ale po wyjechaniu sat namierza nową pozycję i wszystko jest OK.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

24 Sie 2009, 18:09

No widzisz posiadam nawigacje samochodowa a nie jakiś tam pantop tym rożni się iż posiada żyroskop i mierzy sobie odległość z ABS lub tacha i możesz bez najmniejszego problemu jechać w tunelu a ona nadal cie prowadzi nawet istnieje możliwość iz antena gps przez moment może byc nie aktywna a ona nadal wie gdzie sie znajdujesz. Z reszta TomTom juz także prowadzi w tunelu tylko iz trzeba jechać z ta sama prędkością.
dziakoni
Nowicjusz

24 Sie 2009, 19:53

... owszem, to się nazywa symulacja ruchu, a nie nawigacja. ale mniejsza o to. pytając o zapis instrukcji chodziło o to jaki sygnał Twoja nawigacja potrzebuje czy bezpośrednio z czujnika ABS (zakładam że tacha nie masz) czy też powinien on już być przetworzony.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

24 Sie 2009, 22:31

mam w instrukcji opisane sygnal tacho ,a kieruje normalnie poprzez sensor moge odczepic antene gps i jedzie auto dalej i prowadzi dalej antena jest potrzebna do ustalenia aktualnej pozycji i badanie co jakis czas tak przeczytalem z innego forum o VDO DAYTONIE. Wiem iz sa także podczepione pod sygnal z ABS tak stosuje sie w Renault a to prawie identyczna nawigacja pozdrawiam
dziakoni
Nowicjusz

24 Sie 2009, 22:41

może masz jakiś schemat podłączenia tej nawigacji ?
az td4
friluś1
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody elektryczne – co warto wiedzieć?
    Przyszłość motoryzacji będzie elektryczna – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Co to oznacza w praktyce? Ile kilometrów można przejechać samochodem wyposażonym w taki napęd? Czy zadziała w deszczu? Jak zmieni ...

24 Sie 2009, 22:54

dziakoni
Nowicjusz

25 Sie 2009, 20:17

Niezły zbytek. Wbrew Twoim sugestiom to nie nawigacja, a jej komputer, w którym odbywa się symulacja ruchu jak nie ma sygnału GPS, nie bierze sygnału z tacha czy ABS, a jedynie z prędkościomierza, z którego czyta aktualną szybkość i na tej podstawie jest w stanie określić czas upływający od zaniku sygnału, a więc wpisać pozycję na wczytanej do komputera mapie. Napisz coś więcej o swoim aucie, rocznik rodzaj skrzyni. Zobaczymy skąd wziąć sygnał.
Pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

26 Sie 2009, 06:28

Samochod to freelander ,rok 1999, skrzynia manual, 2.0disel, ABS, 2 drzwiowy.
A czy zbytek bym sie klucil do 2006 montowany w BMW(MK3 MK4) , Citroenie , Renault(Carminat) Opel(CD70,CD90) itp. Zestaw glośnomowiacy ,TMC, kamera cofania , gra PSP, telewizorek 7 cali wszystko pieknie chodzi a co najwazniejsze najnowsze mapki sa dostepne 2 razy w roku i to ostatnia wyszla wlasnie niedawno

A tu obszerna instrukcja
http://www.jewuwa.de/GPS_Navigation/GPS ... nbau_D.pdf
dziakoni
Nowicjusz

26 Sie 2009, 10:00

... sory, może nie zabytek ale sam podałeś info :
"DISCLAIMER This installation was performed on a 1997 540i/6 with DSP audio and no cell phone." - z którego wynika, że ta navi to zeszły wiek. ważne że jesteś zadowolony, że masz nowe mapy itd. wieczorkiem szerzej
pozdr
az td4[/list]

[ Dodano: Sro Sie 26, 2009 23:48 ]
masz skan tej ostatniej, obszernej instrukcji w wersji ang ?

pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany