Freelander brak prądu po wymianie podnośnika szyby w tylnej klapie

05 Lut 2022, 21:16

Cześć,
Byłbym wdzięczny za podpowiedź co może być powodem problemu
Wymieniłem we Freelanderze 5d z 2002 podnośnik szyby w tylnej klapie. nowy komplet prowadnice z linkami
podłączając "na krótko" szyba sie opuszcza i ponosi
po podłączeniu do instalacji - przyciskiem można opuścić ale nie reaguje na podnoszenie - czy to może być jakiś przekaźnik/moduł ?

Dodatkowo przy regulacji ustawienia szyby na koniec albo coś sie odpięło albo zrobiłem gdzieś zwarcie efektem jest brak reakcji zewnętrznej klamki, nie działają elektryczne szyby i centralny zamek - sprawdziłem bezpieczniki wszystkie w komorze silnika i wewnątrz pod deską - są OK
czy mogłem spalić jakiś moduł lub jest jakiś dodatkowy bezpiecznik z tyłu?
lolek487
Obserwowany

06 Lut 2022, 07:57

lolek487 napisał(a):nie działają elektryczne szyby i centralny zamek
Przed wymianą podnośnika tylnej szyby, centralny zamek i elektryczne szyby w pozostałych drzwiach działały poprawnie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lut 2022, 10:34

tak, wszystko działało - ewidentnie odcięło prąd tylko nie wiem gdzie
lolek487
Obserwowany

06 Lut 2022, 15:18

Tu masz podobny temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2022, 10:08

Skoro przed twoja ingerencją działało wszystko a po nie działa no to juz wiadomo ze sam coś sknociłeś, bezpieczniki sprawdź probówka lub multimetrem bo czasami wydaje się ze jest ok a faktycznie jest przepalony. Co do
lolek487 napisał(a):przyciskiem można opuścić ale nie reaguje na podnoszenie
prawdopodobnie sam włącznik jest uszkodzony.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2022, 13:36

witam wszystkich Panowie kupilem L V Freelander 1,8 benzyna 99 rok 120 koni .mam tyle problemow ze nie wiem od czego zaczac ,moze tak to jest napend na 4 kola czy to auto naprawde tak glosno sie toczy slychac poteznyszum jak tylko rusze .drugie to jest tylnia szyba wycieraczka wtryskacz nie dziala ogrzewania nie sprawdzalem no i zegarek z przodu tez nie dziala ,bezbieczniki ok ,raz udalo mi sie otwozyc tylnia szybe jak go kupowalem a teraz juz nie sama tylko opuszcza sie ze 2 cm jak otwieram bagaznik i jak zamykam to sie dociska,wiem ze znajde tu znawcow i milosnikow pomozcie mi bo nie chce tak jezdzic a boje sie tez stanac jesli ten halas to cos powaznego z gory dzieki
olaf1968
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...
    Bezpieczne wakacje z kamperem
    Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...

22 Cze 2022, 14:38

Zacznij może od sprecyzowania jakie dokładnie masz problemy do rozwiązania i nie pisz chaotycznie.

Z tego co się doczytałem masz:
- dochodzą jakieś szumy podczas jazdy
- nie działa opuszczanie tylnej szyby
- nie działa zegarek

Ja bym zaczął od zegarka, jeżeli całkowicie nie świeci się to należy sprawdzić podłączenie do niego ale obstawiam, że padł i trzeba będzie go wymienić.

Co do tylnej szyby to ona w tych samochodach potrafiła czasem żyć swoim życiem :) jeżeli opuszcza się przy otwieraniu i dociąga przy zamykaniu sprawdziłbym na początku przełącznik sterujący opuszczanie/podnoszeniem tej szyby.

Jeżeli chodzi o o szumy podczas jazdy to musisz to bardziej sprecyzować, kiedy one występują , przy jakich prędkościach, czy ma na nie wpływ hamowanie itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2022, 19:00

Ostatnio edytowany przez ArteK, 23 Cze 2022, 14:02, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Rozdzielając tematy skup się na konkretnych odpowiedziach
olaf1968
Nowicjusz