Freelander cisnienie pompy waku

16 Maj 2011, 11:10

Witam
Czy ktos zna wartośc podciśnienia jakie powinna wytworzyć prawidłowo działająca pompa waku w Freelander 2.0 Di (silnik leyland)
U mnie pokazuje 0.9 bar , nie wiem jakie powinno byc 'katalogowo' bo hamulec słaby jest bardzo.
pozdrawiam
holbi
Nowicjusz

Miejscowość: Sanok

16 Maj 2011, 19:33

A masz "oryginalnie kierownicę po chrześcijańskiej stronie" czy po przekładce? Sprawdź serwo bo często lubi przerdzewieć i przewód podciśnieńia.
0,9 to nie tak źle, szczególnie że działa na tym tylko servo i chyba jeden zawór.
Poza tym wszystkie kola hamują jak należy? Może tył słabo chodzi ( zastane cylinderki) i pedał będzie twardo wchodził i hamulce będą słabe.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

17 Maj 2011, 18:55

W aucie wymienione nowe tarcze hamulcowe, nowe klocki hamulcowe, cylinderki i prowadnice 'chodzą' bez zarzutu (nasmarowane) tylne cylinderki niezapieczone, okładziny grube.
Stawiam na serwo, bo -0.9 bar podcisnienia wydaje mi sie OK
holbi
Nowicjusz

Miejscowość: Sanok

17 Maj 2011, 23:48

Odpal auto, niech chwilkę pochodzi, Zgaś i po krótkiej chwili np po 1 minucie zdejmij przewód podciśnienia z serwa , powinno być słychać "syczenie" jak serwo dostaje powietrza. Jak nie ma lub jest bardzo słabe to najprawdopodobniej serwo odmawia współpracy.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne deszcze - jazda po mokrej nawierzchni
    Kalendarzowa jesień jest już z Nami od jakiegoś czasu. Ta pora roku charakteryzuje się największą liczbą dni deszczowych ze wszystkich okresów w roku. Kierowcy w tym czasie powinni zwracać szczególną uwagę na ...
    Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...