Freelander co to za filtr

17 Gru 2008, 13:09

Co to za filtr i do czego to jest.Z jednej strony jest wężykiem połączony z jakimś urządzeniem w kształcie grzyba na dole silnika po lewej stronie stojąc przed samochodem potem wężyk idzie do góry i jest przymocowany a później ten filtr wisi za silnikiem i nie wiem czy tak ma być bo na drugim końcu jest kawałek wężyka więc może było do czegoś podłączone tylko się urwało.Wydaje mi się,że jest to filtr powietrza.Dodaję 2 zdjęcia.
[link wygasł]
[link wygasł][/img]
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

17 Gru 2008, 16:29

Mnie też to nurtowało heh, myślałem tak samo jak ty, że się urwało od czegoś. Ale gdzieś wyczytałem że to jest odpowietrznik ale czego niepamietam a wiedziałem - brak lecytyny.
Sprawdze i napisze.

P.S. Naprawde masz ciśnienie 3-4 atm w oponach swojego frelka?
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

17 Gru 2008, 17:36

wygląda jak filtr paliwa z fiata. może to jest jakaś ręczna pąpka paliwa czy coś takiego, albo może to tez być telemedialokalizator gps w razie kradzieży auta :-p :P
Ostatnio edytowany przez rafciuch, 17 Gru 2008, 20:18, edytowano w sumie 1 raz
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

17 Gru 2008, 19:28

Może to być udoskonalenie poprzedniego właściciela, ja coś takiego mam w motocyklu MZ ETZ 250 służy mi jako filtr paliwa przed gaźnikiem. Zbadam mojego.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

17 Gru 2008, 23:51

SIVON napisał(a):
P.S. Naprawde masz ciśnienie 3-4 atm w oponach swojego frelka?

Tak.Jak było mniej to było widać,że brakuje powietrza więc napompowałem tak jak wizualnie wydawało mi się ,że jest dobrze i wyszło tyle.Jak go kupowałem to od razu u gościa dopompowałem bo wszędzie było po 3 ,tył był ok ale z przodu jak to zobaczyłem to zapytałem co jest z tymi kołami bo powietrze zeszło ale okazało się ,że to tak było napompowane.

A ten filtr jest od powietrza bo jest czysty.Muszę gdzieś poszukać informacji na ten temat bo może się urwał drugi koniec wężyka a może to być ważne bo dochodzi do jakiegoś małego urządzenia na dole silnika a właściwie to dochodzi tam kilka takich wężyków.
A może jest to jakiś wężyk którym jest zaciągane powietrze .Kiedyś czytałem o silnikach TDI i tam było coś takiego ,jakaś rurka którą zaciągane było powietrze do jakiegoś urządzenia (nie pamiętam teraz o co chodziło ) i to było z tyłu po to aby powietrze było zaciągane tyle ile go potrzeba a nie było wdmuchiwane .Może to o to chodzi.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

19 Gru 2008, 22:03

ten filierek jest do wentylacji ird box pozdrawiam
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Gru 2008, 22:04

w starszych modelach jest tylko wygięta rurka do wentylacji skrzyni posredniej
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 16:44

macpaw5 sprawdziłem masz rację jest tam rurka zakrzywiona i wygięta do dołu ,która pewnie idzie od IRD a ten wężyk zakończony filtrem jest przymocowany obok tej rurki ,też zwisa na dół długość 25 cm.Dodaję 2 dodatkowe zdjęcia z którego miejsca ten wężyk wychodzi jutro sprawdzę jeszcze gdzie idą te pozostałe wężyki od tego urządzenia.
[link wygasł]
[link wygasł]
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

22 Gru 2008, 20:35

są to rurki do wakum
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 21:07

Więc jeśli już wiemy,że ten wężyk z filtrem dochodzi do pompy wakum to powinien być gdzieś podłączony czy ma tak wisieć bo zaciągane jest przez ten filtr powietrze lub wydmuchiwane

PS. A może by tak ktoś kto ma taki sam silnik tzn.td4 zobaczył gdzie ten wężyk idzie i do czego ten filtr.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

07 Lip 2009, 17:48

Witam
W moim td4 tak samo kończy się luźnym filterkiem ( przypuszczam że ma on filtrować powietrze dostające się do wężyka ).
Pozdrawiam
Pitt
Pitt_M
Nowicjusz

Miejscowość: warm-mazurskie

10 Sty 2010, 14:31

Witam wszystkich!
Na wstępie chcialbym wiedzieć czy wszytkie osoby wypowiadajace się w tym temacie maja wyksztalcenie humanistyczne? (bo raczej pojecia o technice to nie maja).
Panowie a moze i Panie jeslli tu sa wysowaja dziwne teorie na temat tego filterka co im tak wisi !
A wystarczy tylko troszkę pomyślec! zagladnąć pod nadkole od strony pasażera (po wcześniejszym skręceniu kol). Poświecic sobie latarka .... i ....oczom ukazuje sie (ten dziwny...grzybek) elektrozawór od sterowania podciśnieniowego Turbiny. Ot i cala tajemnica.......Elektro zawór widoczny jest jak byk....na jednej z fotek zamieszczonych w temacie. Ten elektrozawór ma dwa obwody podcisnienia . Gorna rórka doprowadza podcisnienie sterujace elektrozaworem. Dolna rórka wyprowadza podcisnienie na sterownik podcisnieniowy turbiny (na tym etapie nie wazne po co....wazne ze tak jest). Drógi obwod (nazwijmy go podcisnieniowy-ale nie do konca tak jest) ma za zadanie porownywac cisnienia z atmosferycznym cisnieniem jakie panuje na zewnątrz.. I do tego wejcia jest podlaczona ta nieszczesna rorka z filtrem co wam tak wisi. Wazne jest aby drugi koniec tego filtra nie byl niczym zatkany....musi przez niego dochodzic cisnienie atmosferyczne.
TO CO NAPISALEM DOTYCZY SILNIKA w TD4.
I zanim zaczniecie cos pisac to proponuje najpierw przemyslec to co sie chce pisac a nie....wprtowadzac innych w blad ze niby ten filterek to do przewietrzania skrzyni, itd....
Pozdrawiam :wink:
pawel61
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa