Freelander czy RAV4 ????

09 Lip 2008, 14:44

Witam wszystkich

Potrzebuję auto do miasta oraz na weekendowe wycieczki do lasu i na piaszczysty teren. Chcę wybrać pomiędzy Freelanderem i RAV4 oba w dieslu.

Które z nich polecacie.

Ważne są dla mnie: ekonomia i awaryjność - nie chciałabym, aby zatrzymał mi się gdzieś na polnej drodze, czy też w mieście na środku skrzyżowania.

Na co powinnam zwracać szczególną uwagę przy wyborze.
Proszę o pomoc

Z góry dziękuję za odpowiedzi i cenne wskazówki.
małgosia
Nowicjusz

10 Lip 2008, 07:16

freelander to tylko wersja druga - poprawiona względem pierwszej, zdecydowanie mniej awaryjna. a polecam rav4, znaczek toyoty zobowiązuje - samochód nie zaskoczy Cię znienacka :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

10 Lip 2008, 09:55

Ja posiadam Rav-4 w rocznik 2006 i w wersji 3-drzwiowej . Silnik 2l D4-D 116KM, Samochód świetny, wygodny choć trochę twardy, bardzo sprawny i żwawo reaguje na pedał gazu, wygodnie również jest na tylnych siedzeniach. Jedyny problem krótkiej wersji to jest bagażnik a dokładnie jego brak :D podstawowe zakupy sie zmieszczą ale nic więcej. Trupa tam na pewno nie schowacie ;) no chyba ze wyjmiesz siedzenia to i nawet kilka wsadzisz :D 8)

Auto Godne Polecenia
Pozdrawiam
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

10 Lip 2008, 12:36

No nie będę się powtarzać Rav 4
astro007
Aktywny

14 Lip 2008, 16:49

Rav 4 zdecydowanie wygrywa pod wieloma względami. Do Land Rovera może być problem z częściami, ale jeśli lubisz coś innego to znaczy coś czego jest mało to bierz Land Rovera.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

15 Lip 2008, 09:08

frrelandera możesz sprowadzić np. z wielkiej brytani za o 10 tys.zł. i się bardzo łatwo przekładają przekładka kosztuję ok 4 tys.
krytianobor1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...

15 Lip 2008, 21:11

nie ma zadnych problemow z czesciami do land rovera i do tego sa bardzo tanie...
KaZi
Nowicjusz

31 Lip 2008, 08:50

rav4 - trwały, wygodny, bezawaryjny
frelek - wygodny, mocno awaryjny. części zależy od rodzaju, drogie i tanie, z dostępnością jest różnie.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sie 2008, 14:34

Pozwole sobie skorzystac z tego tematy zeby nie zakladac nowego i nie zasmiecac.
Mam podobny dylemat tyle ze chcialbym to poprzec jakimis konkretami.
Czyli przedstwic dwa autka ktorymi sie interesuje.
Jako mlody czlowiek moim glownym ograniczeniem bedzie kwota jaka na zakup moge przeznaczyc... do 30 000 zł,
licze na podpowiedz z Waszej strony jako osob znajacych sie troszke bardziej w tej tematyce niz ja:)

wiec do rzeczy:
Toyota RAV-4
rocznik 1999
silnik 2,0 benzyniak
przebieg 110 kkm

Land Rover Freelander
2002
2,0 diesel
150 kkm

dodam ze jestem osoba ktorej auta sa w conajmniej malo zuzytym stanie mimo wieku:)
takze przekladajac nie mam zamiaru tego autka zazynac na offroadzie;p

interesuje mnie porownanie mniej wiecej sfer ekonomicznych-spalanie,
koszt czesci zamiennych
niezawodnosc i czy rzeczywiscie freelander nawet przy spokojnym uzytkowaniu tak sie sypie?...

*oba auta po obejrzeniu sa w stanie calkiem nienajgorszym:)
prosze o w miare szybka odpowiedz
Mmn
Nowicjusz

05 Sie 2008, 15:57

jeśli jesteś miłośnikiem marki Land Rover to nie będzie przeszkadzała Ci usterkowość ich produktu. jeśli cenisz niezawodność, kup toyotę.
części będą w porównywalnych cenach, dostępność też, niestety koszt remontu diesla w porównaniu do benzyny zdecydowanie przechyla szalę obiektywnego polecenia na stronę rav-ki. :wink:

weź też pod uwagę obecne ceny paliw i spalanie w/w autek, kulturę pracy silników, ich zachowanie w zimie. ja wybieram toyotę :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sie 2008, 16:38

Dzieki za podpowiedz:)
wezme pod uwage przy podjeciu decyzji:)
Mmn
Nowicjusz

07 Paź 2008, 16:37

witam was koledzy ja zakupiłem freelandera rok temu i jak narazie odpukać chodzi świetnie i bezawaryjnie.trzeba tylko dbac o wymianę olejów w sil ,dyf.i skrz.jeżdzę ja i moja kobieta.i wydaje mi się ze to niejest autko az tak awaryjne.pozdrawiam tomasz
tomasz furtak
Nowicjusz

24 Lis 2008, 15:18

Tomasz, a jaka wersje zakupiles? Mozesz podac troche szczegulow (rocznik, silnik, przebieg, itd.)? Pytam bo sam jestem bliski zakupu Freelander'a i mam troche dylematow, a stac mnie raczej tylko na cos z rocznikow 1998-2001.

Ponadto, orientuje sie ktos w mozliwosciach i kosztach przekladki RAV4 (I wersja, rocznik 98-99) z wersji angielskiej na europejska?
Rosman
Nowicjusz

24 Lis 2008, 20:37

Mój Frelek 2001r. przebieg ponad 200 tyś.(kręcony) i sie psuje niemiłosiernie.Po roku żałuję że go kupiłem straciłem na teraz jakies 15 tyś(remonty).Jak masz kupować to tylko TOYOTA.Nie ma sie co pchać w Anglię.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk