Freelander-płyn chłodzący

17 Lis 2008, 13:13

Czy to prawda cyt:,,Land Rover dopuszcza tylko jedną markę płynu chłodzącego (Texaco).http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=16576,mam zamiar wymienić po raz pierwszy w moim Freelanderze 1999 Diesel płyn chłodzący. Mam pytanie czy na coś szczególnego powinienem zwrócić uwagę przy wymianie.
ebudolice
Nowicjusz

Miejscowość: Dolice

17 Lis 2008, 14:04

Ja tam nie zwracam uwagi, co zaleca producent. To są już układy pomiędzy tymi firmami.

Kieruj się typem chłodnic (aluminiowa/miedziana) i pod to dobieraj płyn chłodzący. Reszta to kasa. Za markowe chłodziwo trzeba dopłacić.

Spuszczam stary płyn, dodatkowo przedmuchując układ powietrzem z kompresora (sporo zostaje w nagrzewnicy) i zalewam nowy.

Ważne: po wymianie należy odpowietrzyć układ, jeżeli sam nie ma takiej opcji.
PARTIA
Nowicjusz

21 Lis 2008, 20:46

ebudolice
Napisz proszę z jaką siłą leci ci powietrze z nawiewów.Pytam o to bo ja zrobiłem przekładkę z anglika i jakoś marnie mi dmucha na 3 lub 4 stopniu dopiero coś czuć że leci powietrze chociaż silnik od dmuchawy pracuje bardzo szybko po za tym wszystko działa prawidłowo
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

21 Lis 2008, 21:01

MCARTUR napisał(a):ebudolice
Napisz proszę z jaką siłą leci ci powietrze z nawiewów.Pytam o to bo ja zrobiłem przekładkę z anglika i jakoś marnie mi dmucha na 3 lub 4 stopniu dopiero coś czuć że leci powietrze chociaż silnik od dmuchawy pracuje bardzo szybko po za tym wszystko działa prawidłowo

Wymień filtr przeciwpyłkowy.
Przy przekładce mogłeś też namieszać w nawiewach i nie otwiera tych co trzeba.
PARTIA
Nowicjusz

22 Lis 2008, 13:42

A jak wieją te nawiewy po środku a po bokach tak że na 4 prawie nic nie czuć to też może to być filtr czy one tam mają jakieś wiatraki w środku i to sie mogło spalić?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

22 Lis 2008, 15:44

może ktoś podpowie gdzie mieści się filtr przeciwpyłkowy
radek5277
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

22 Lis 2008, 17:02

Szczerze to dokładnie nie wiem ale większość samochodów ma go przy wycieraczkach(które wycierają przednią szybę).
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

22 Lis 2008, 17:12

radek5277 napisał(a):może ktoś podpowie gdzie mieści się filtr przeciwpyłkowy

U mnie w obudowie klimy,wyjmuje się go od dołu .

Filtr wyjąłem i po wyjęciu tak jest .Na 1 i 2 praktycznie jest niewyczuwalne 3 i 4 coś czuć ale przy tak szybkiej pracy wentylatora powinno naprawdę solidnie dmuchać a najlepiej leci na szybę.Myślę że są nieszczelności na łączeniach plastikowych elementów nadmuchu albo w środku coś niedokładnie złożyłem bo rozkręciłem całą centralkę i wymyłem skoro miałem wszystko na wierzchu.Teraz tego nie będę rozkręcał.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu