Freelander - głośna praca

06 Gru 2008, 13:38

CZY PO PRZEKROCZENIU 2,5 TYś OBROTóW TEż W WASZYCH DISELKACH JEST GłOśNO?-----ONE CHYBA NIE Są ZA DOBRZE WYGłUSZONE----NP DRZWI --NIE PEłNA TAPICERKA----W STOSUNKU DO INNYCH DIESLI... A NA WYGłUSZENIE DODATKOWE TO RACZEJ JUż NIE MA SPOSOBU? JEST TO JEDYNA RZECZ KTóRA MNIE WKURZA W TYM AUTKU
radek5277
Początkujący

06 Gru 2008, 16:21

Chyba to nie wina wygłuszenia .U mnie praktycznie nie ma różnicy.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

06 Gru 2008, 16:23

czyli co masz na myśli----też uważasz że głośno
radek5277
Początkujący

06 Gru 2008, 18:26

Nie. Jest cicho a skoro nie zwróciłem na to uwagi tzn. że nie robi się głośniej.Ale opony szumią ,szczególnie jak jest mokro.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

06 Gru 2008, 19:44

ale ty masz TD4 tak?----może one są cichsze.
radek5277
Początkujący

07 Gru 2008, 15:19

Tak ,silnik TD4
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Świeć przykładem i odblaskiem poruszając się po drogach
    Jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa jest zasada widoczności. Uczestnicy ruchu drogowego powinni zadbać o to, by być widocznym dla innych i sami być jak najlepiej przygotowani do tego, by obserwować drogę i jej otoczenie. ...
    Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
    Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...

07 Gru 2008, 18:03

Moj jest ten starszy silnik 97 konny i mi tylko turbina gwiżdże.A jak jade to słychać jakby miał z 200 koni minimum :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Gru 2008, 18:11

CZYLI NIE UWAżACIE żE Są GłOśNE --MOżE JA JUż PRZEWRAżLIWIONY JESTEM
radek5277
Początkujący

07 Gru 2008, 19:08

motorro napisał(a): mi tylko turbina gwiżdże.A jak jade to słychać jakby miał z 200 koni minimum :lol: .

Tak to się zgadza słychać lekki gwizd turbiny.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

07 Gru 2008, 21:36

Jak mówisz że lekki gwizd to chyba masz coś z turbiną.Ja też tak ją jakoś słabo słyszałem(te skrzydełka co wirują się starły i sie rozwaliła) ale od czasu jak ją wymieniłem to gośno gwiżdże.Ludziska słyszą mnie z daleka.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Gru 2008, 11:51

Witam,
Potwierdzam mój diesel TD 98r tez jest głośny jak bombowiec myślę że to kwestia złego wyciszenia.
Czy wam też coś burczy pod maską po przekreceniu kluczyka w pozycje 2?
Czyzby to pompa paliwa?
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

08 Gru 2008, 15:44

motorro napisał(a):Jak mówisz że lekki gwizd to chyba masz coś z turbiną.Ja też tak ją jakoś słabo słyszałem itd

Wydaje się być wszystko w porządku,przyśpieszenie niezłe naprawdę nieźle chodzi.A przy jakich obrotach włącza się turbina , u mnie wyraźny wzrost przyśpieszenia jest tak od ok.1800 obr.

SIVON napisał(a):Witam,
Potwierdzam mój diesel TD 98r tez jest głośny jak bombowiec myślę że to kwestia złego wyciszenia.
Czy wam też coś burczy pod maską po przekreceniu kluczyka w pozycje 2?
Czyzby to pompa paliwa?

Tak pompa jest słyszalna wewnątrz no chyba ,że włączy się webasto to zagłusza pompę bo jest głośniejsze.
Przed kupnem freelandera z silnikiem TD4 jeździłem też tym z silnikiem Rovera i on był strasznie głośny a o jakimkolwiek przyśpieszeniu to nie było mowy i zastanawiałem się ( tylko jednym takim jeździłem) czy wszystkie z silnikiem Rovera tak mają czy z tym jest coś nie tak.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

08 Gru 2008, 18:09

NO TO Z TEGO WYNIKA żE MIAłEM RACJę ONE Są GłOśNE----W PORóWNANIU NAWET DO OSOBOWEGO WOLKSWAGENA GOLFA CZY VENTO DIESLA---Z KTóRYMI ROBIE TO PORóWNANIE / JEDNYM SłOWEM W śRODKU WYJE/----PO PRZEKROCZENIU 2500 OBROTóW----------MOżE DAłO BY SIę TO JAKOś WYGłUSZYć?????????-------Są TAKIE MATY WYGłUSZAJąCE NA ALLEGRO NP.
radek5277
Początkujący

09 Gru 2008, 23:32

Może to złe porównanie ale wsiądź sobie do Mercedesa E 300 diesela i usłyszysz jak ryczy.W moim frelku poziom hałasu jest mniej więcej taki sam nawet przy 150 km/h, a to jest o 1 litr mniej w pojemności i wszyscy wiedzą że mercedesy są tak wyciszone że bardziej się nie da, a we frelku można pokombinować.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Gru 2008, 13:14

MCARTUR napisał(a):Przed kupnem freelandera z silnikiem TD4 jeździłem też tym z silnikiem Rovera i on był strasznie głośny a o jakimkolwiek przyśpieszeniu to nie było mowy i zastanawiałem się ( tylko jednym takim jeździłem) czy wszystkie z silnikiem Rovera tak mają czy z tym jest coś nie tak.

No niestety jest tak jak piszesz, przyśpieszenie jest żałosne. Wg mnie za słaby silnik jak na takie auto tym bardziej, że to SUV a nie terenówka.
Mój dieselek jak jest juz dobrze zagrzany to można dopiero nim jeździć a kopa ma po 3000obr.
TD4 jeździłem wydaje się nieco zrywniejszy i szybciej reagował na pedał gazu ale może miałem takie wrażenie bo tamten był short.
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław