13 Gru 2009, 14:33
Skopiuje jeszcze raz co wcześniej napisałem już na tym forum dotyczące TC, ABS i hamulca zjazdowego:
"Niestety ma taki sam problem, kontrolka abs, zjazdu i tc
Ale wiem jak można to naprawić. Przyczyną nie musi być pompa ABS. Trzeba zacząć od sprawdzenia płynu ABS. Ja miałem w tragicznym stanie - pływały i dalej pływają w nim jakiś gluty. Myślę, że przyczyną nie jest pompa tylko właśnie płyn. Nie ma swojej prawidłowej konsystencji i się "zapycha"
Dodam, że wymieniłem płyn na nowy ale co jakiś czas problem się pojawia (coraz rzadziej) no i nie wiem skąd pojawiają się "gluty" w zbiorniczku płynu abs.
Aby zresetować ten problem nie odłączajcie akumulatora, nie resetujecie komputera , nie jedźcie do serwisów itp
Sposób jest bardzo prosty: ( u mnie działa)
1. Przekręcicie kluczyk tak aby świeciły się kontrolki ale nie odpalajcie silnika
2. Naciskajcie pulsacyjne na pedał hamulca. Może się zdarzyć, że po kilkunastu naciśnięciach pedał będzie "twardy" wtedy wyłącznie zasilanie i znów powrót do pkt 1
3. Po chwili powinniście zobaczyć, że kontrolka TC zaczyna migać, albo gaśnie. Musicie dotrwać do momentu aż zgaśnie.
4. Następnie wyłączyć i ponownie przekręcić kluczyk aby się kontrolki świeciły. Kontrolka ABS na chwilę zgaśnie potem włączy się ale zgasną TC i hamulec zjazdowy, czyli wszytsko jest OK
Tylko, że to jest niestety chwilowe rozwiązanie. W moim przypadku działa i myślę, że winą jest płyn abs. Muszę go wymienić jeszcze raz bo dalej pojawiają się gluty.
Wpadłem na to rozwiązanie przypadkiem. Jak kupiłem autko po miesiącu pojawił się taki błąd. Przez następny miesiąc z tym jeździłem i kombinowałem jak naprawić. Pewnego dnia siedząc w samochodzie wk#####ny zacząłem w złości naciskać pedał hamulca i zgasła mi kontrolka TC, zapaliłem jeszcze raz i problem się naprawił
Tylko jeszcze raz napiszę, że jest to rozwiązanie chwilowe ale pomocne. Bo co najważniejsze jak ktoś jeździ po terenie to się włączy napęd 4x4, bo z tym błędem, mamy tylko na przednią oś."