Freelander - montaż wału napędowego

18 Sty 2009, 04:24

Witam.Mam pytanie odnosnie mocowania walu napedowego?Czy sa jakies cechy(znaki) wzgledem ktorych nalezy zamocowac krzyzaki do sprzegla wiskotycznego,oraz walu do skrzyni katowej(reduktora) i walu do dyfra :?: Czy jest to obojetne?Wymienilem reduktor na nowy oraz zalozylem nowe sprzeglo wiskotyczne.Pod czas jazdy slychac delikatne stukanie dobiegajace gdzies od walu.Bardzo prosze o pomoc :?
Bell73
Nowicjusz

18 Sty 2009, 11:34

JA PRZY ZAKłADANIU WAłU MIERZE SUWMIARKą ODLEGłOśCI OD KRAWęDZI WISKOZY DO KRAWęDZI PODPORY ---TAM NA PODPORZE JEST DOSYć DUżA MOżLIWOść PRZESUNIęCIA NA BOKI / I WTEDY NIE JEST RóWNOLEGLE/-----POWODOWAłO MI TO WIBRACJE
radek5277
Początkujący

18 Sty 2009, 12:50

Wlasnie wczoraj o tym przeczytalem w ktoryms watku na forum.Mam jeszcze pytanie odnosnie podpor walu?Ponoc pasuja od Transita?Czy to prawda?
Bell73
Nowicjusz

18 Sty 2009, 13:14

Bell73 napisał(a):Ponoc pasuja od Transita?Czy to prawda?

Pytałem kiedyś o to i ktoś napisał,że tak bo wymieniał i zastosował od transita , trzeba tylko powiększyć otwór do przykręcenia bo jest za mały ale po porównaniu zdjęć (bo nie miałem tego w ręku) wydaje się być takie samo.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

24 Sie 2009, 16:17

witam.temat co prawda odnosi sie do montazu ,a mnie chodzi o demontaz walu we freelanderze '99 1.8.Odkrecilem 4 sruby z tylu i 6 od strony skrzyni biegow nasadowymi torksami.Tylna czesc bez najmniejszego problemu 'odpiela' sie od mostu ale przednia nie chce zejsc.Podpory juz odkrecilem i kicha ... jakies rady ,moze cos niepotrzebnie odkrecilem ,a o czyms istotnym zapomnialem.dzieki za pomoc
hoodyedd
Nowicjusz

Miejscowość: zawiercie

27 Sie 2009, 18:33

MCARTUR napisał(a):
Bell73 napisał(a):Ponoc pasuja od Transita?Czy to prawda?

Pytałem kiedyś o to i ktoś napisał,że tak bo wymieniał i zastosował od transita , trzeba tylko powiększyć otwór do przykręcenia bo jest za mały ale po porównaniu zdjęć (bo nie miałem tego w ręku) wydaje się być takie samo.
a wiadomo chociaż od którego transita? która generacja?

[ Dodano: Pią Wrz 04, 2009 15:32 ]
orientuje się ktoś jakie podpory wału od transita pasują do frelka 2.0 `99 ? który rocznik która generacja, jaka średnica?

[ Dodano: Pon Wrz 07, 2009 23:49 ]
jeśli komuś się to przyda to do frelka pasują podpory od FORD TRANSIT 1991 - 94 długie modele i od 1994 do 1999 wszystkie modele. Średnica łożyska 30mm. Na allegro chodzą od 40zł za sztukę.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

01 Lis 2010, 21:24

JAK DEMONTUJESZ WAŁ TO ODKRECASZ OD REDUKTORA WYCIAGASZ 6 SRÓB NASTEPNIE OD MOSTU CHYBA 4 SRUBY I NA KONCU 4 SRUBY OD PODPÓRO MOZE CI SIE SPIEKŁO ALE WAŁ WAŻY TYLE ZE POMINIEN SAM SPASC.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz