MotoAlbercik napisał(a):Witam. Interesuje mnie jakie napędy ma Freelander - czy na dwie osie, czy na 4 koła
A jaka jest różnica, przy założeniu, że na osi nie są koła bliźniacze?
![Wink ;)]()
Wszytko poniżej na bazie mojego byłego Freelandera 1 (1998-2006), z przełomu lat 2003/2004, czyli z nowszą skrzynią kątową i silnikiem TD4.
Ma stale napędzany przód i tył dopędzany przez sprzęgło lepkościowe. Wiskoza jest wstępnie mocno spięta - przenosi ponad 20% momentu na tył. Maksymalnie powinna przenieść sporo ponad 360Nm.
( czy ma jakieś blokady , że jak jedno koło się ślizga to dołącza się drugie ) i w jaki sposób zostaje dołączenie.
Bardzo sprawnie sobie radzi w przypadku uślizgu - koło kręcące się szybciej zostaje przyhamowane. W przypadku szczególnym - np. na lodzie - pojazd można unieruchomić, zaś wszystkie koła kręcą się z jednakową prędkością - zupełnie jak Defender czy inny W461 z zapiętymi trzema blokadami.
Chyba wtedy był to najlepszy (w sensie najskuteczniejszy) napęd wśród lekkich SUV-ów. Wystarczyło, aby jedno koło złapało napęd i autko się wygramoliło z opresji.
Czy to autko ma reduktor i jak ma to jakie ma położenia lewra i jakie przełożenia.
Reduktora niet
![Smutny :(]()
Ale jakbyś mu zobaczył pod brzuch, to też nie założyłbyś reduktora: bardzo cienkie półosie.
Jakby założyć mosty wantowe, to by może przeszło, ale to nie GR61 ani Disco
![Wink ;)]()
Czy są te autka z automatem czy tylko skrzynia ręczną.
Są z automatem, jednak nie pamiętak, jakim.
Jakie są wersje silnikowe i jaką moc mają ( w KM )
Kiepski pierwszy diesel 2.0 Di 98KM, 1998-2001 - bodajże Roverowski
dużo lepszy BMW M47R - 2.0 TD4 112KM, 1998-2006
Oprócz tego benzyny:
1.8 i 16V 120KM, 1998-2001
1.8 i 16V 117KM, 1998-2006
2.5 V6 24V 177KM, 1998-2006
jednak ich nie znam.
Uwaga:
Silnik TD4 musi być "dopieszczany": wymiana oleju częściej, niż zalecane 30kkm, wymiana filtrów paliwa i powietrza, dobry olej, dobre paliwo. Paliwo zwykłe - nie premium, najlepiej z małym dodatkiem Mixolu, gdyż pompa wtryskowa i wtryski mają tendencję do zacierania się na współczesnym, "ulepszanym" i nazbyt suchym paliwie.
No i wyposażenie - alarm, centralny zamek, elektryczne szyby ( 2 czy 4 ),
Alarm fabryczny, centralny fabryczny, el. szyby 5: łącznie z problematyczną szybą w tylnej klapie.
czy jest klima i jaka,
Jest. Jakaś typowa - nie pamiętam.
jakieś ABS, ESP, ASR,
W moim były różne trzyliterowe "ulepszacze".
Pamiętam, jak się nieco przestraszyłem, gdy po raz pierwszy autko zawęziło zakręt, gdyż było mocno ślisko.
poduszki i ile,
w moim tylko 2 - kierowca i pasażer
lusterka boczne elektrycznie sterowane, podgrzewane,
elektryczne, samoczynnie włączają się grzałki
radio i czy sterowane z kierownicy,
ja już miałem radio nie fabryczne, tylko lepsze, sterowania z kiery nie miałem
tempomat,
U mnie nie było. Dość mocno mi go czasem brakowało - nieraz jeździłem sporo ponad 1000 km dziennie.
czy tylna szyba w drzwiach jest otwierana
Tylne drzwi bezramkowe. W momencie wciśnięcia klamki najpierw nieco opuszcza się szyba, potem zamek zostaje odryglowany. Kłopot wtedy, gdy szyba się obrazi - wtedy zamek się nie odrygluje.
no i cała reszta wyposażenia.
Jest choćby całkiem dobre Webasto (o ile dobrze pamiętam "elektroniczny" model Thermo Top 4) - włącza się jeśli temperatura otoczenia spadnie poniżej +5°C. Można do niego dokupić zegar włączający (jeśli stale wyjeżdżamy o tej samej porze) lub zdalne sterowanie - wtedy z mieszkania (z odległości kilkuset metrów) w zimie włączamy Webasto i za chwilę jak przyjdziemny autko raźnie się uśmiecha, bo już jest cieplutkie i odlodzone, i silniczek też rozgrzany
![Uśmiechnięty :)]()
Jak duży jest bagażnik ( nie chodzi o litry tylko o faktyczne pakowanie walizek.
Dla mnie nawet Pajero Long jest za mały
![Wink ;)]()
Roletę można zwinąć i schować - generalnie nie jest źle. Ale jak jeździło się w pięć osób na 2 tygodnie, to trzeba było się już nieco "kompresować"
![Wink ;)]()
Autko w cenie do 20 tyś ( więc chyba Freelander II, bo III już chyba jest droższa? )
To trójka już jest?
nie z przeznaczeniem w teren.Co się psuje w tych samochodach najczęściej,
Główny problem to to, co z BMW - czyli elektronika.
Sam silnik niezawodny, gorzej z osprzętem. W moim miewałem problemy z wtryskiwaczami, gdyż lałem "lepsiejszego" diesla, niszcząc w ten sposób nieświadomie pompę wtryskową i wtryskiwacze.
jaka jest kondycja silnika,
Można mu podnieść moment obrotowy, można nieco moc.
Ja miałem przez pewien czas ok 340nM i trochę więcej kucyków, niż firma przewidziała. Było ok. 8 sekund do setki, zużycie paliwa na poziomie nieco ponad 6 litrów/100km przy dość dynamicznej i szybkiej jeździe.
czy Diesle są uciążliwe ( mam nadzieję, że nie ma tam żadnych DPF-ów, kół dwumasowych, commonRail itp? ).
DPF ani innych podobnie "genialnych"
![Twisted Evil :twisted:]()
wynalazków na szczęście nie ma.
Jest koło dwumasowe - jeśli ktoś rozróżnia, jaka jest różnica w jeździe dieslem a benzyną - to nie ma problemu. Jak byłem na serwisie z wymianą sprzęgła tak gdzieś ok. 200kkm, to serwisant stwierdził, że luz na dwumasie jest fabryczny.
Jest Common Rail, 1600 bar, wtryskiwacze Bosha.
Uwaga:
Nie można tak sobie wymienić wtryskiwacza. Wtryskiwacz musi być wprogramowany do "komputera".
Jest jeszcze jeden problem: słaba pompa sprzęgła.
Ale po lekkim podszlifowaniu otworu w grodzi silnika pasuje bez problemu nieśmiertelna i kilkukrotnie tańsza od Lanosa. Oryginalna BMW ma jeszcze jeden problem: zbiorniczek płynu zintegrowany z pomką, więc bardzo trudny dostęp oraz prawdopodobieństwo nasypania proszku czy innych śmieci z osłony termicznej tuż nad pokrywką zbiorniczka. Lanosowa ma osobny zbiornik - pasuje od Poldka.
No i ile one palą w rzeczywistości przy spokojnej jeździe?
Na seryjnym TD4 powinien bez problemu mieścić się w 7 litrach.
Wiem, że dużo pytań, ale ważne przy wyborze auta. Wszystkim użytkownikom odpisującym z góry dziękuję.
Jak Cię coś jeszcze interesuje to daj znać. Rzadko, ale czasem tu zaglądam.