Freelander padł modulator?

29 Paź 2008, 18:48

Witam

Mam problem z kontrolka mi ABS TC i zjazdu , do niedawna wszystko było ok, ale po jakimś czasie zaświeciły się i nie chcą zgasnąć. Wyczytałem na forum, że przyczyn może być kilka więc wziąłem się za sprawdzanie, okazało się, że urwany jest przewód pod lewarkiem więc go zalutowałem, ale kontrolki jak świeciły tak świecą. Myślałem, że jak chwilę pojeżdżę to komp sam zresetuje błąd ( w innych autkach tak się dzieje), ale nic z tego więc pojechałem na komputer do serwisu Rovera, komputer owszem połączył się z ABS wykasował błąd i kontrolki zgasły... na chwilę bo po przejechaniu ok. 2 km znowu się zaświeciły więc wróciłem do serwisu . Po ponownym podłączeniu do kompa mechanik stwierdził, że komputer pokazał ten sam błąd i że jakiś modulator w pompie abs jest nie teges i czeka mnie wymiana pompy, no i prawie 300 zł za podłączenie do kompa serwisowego poszło w p... . Moje pytanie, czy rzeczywiście muszę zmienić pompę czy może jeszcze mogę coś zrobić/sprawdzić bo nowa pompa to ful kasy, a używka niepewna.

z6k8

3Lander 2,0Di 1999
zzz1968
Nowicjusz

29 Paź 2008, 21:56

Poszukaj gdzieś używanej, taniej Cie wyniesie.
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Maj 2009, 20:27

U mnie tak jak u kolegi pali sie TC, ABS, Kontrolka zjazdu. Wyczytałem że we własnym zakresie odnośnie tego problemu to można sprawdzić czujniki od ABS-u gdzieś przy kołach i podłączenie masy na nadkolu od ABS, ja tego przyłączenia na masę nie znalazłem tylko złączkę przewodów. Jak to zlokalizować, jak sie do tego zabrać. Proszę o pomoc.

Może coś jeszcze można zrobić bez przyłączania na komp???
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

20 Maj 2009, 21:39

no wlasnie ja tez mam ten problem od 6 miesiecy i zaden zaklad w grudziadzu nie moze sie polaczyc z kompem od mojego landka?? bylem w kilku najlepszych i tych kiepskich. wczoraj na moment zgasla mi jedna ikonka potem zgasly wszystki ucieszylem sie ze jest wszystko ok ale po 1 km znow sie zapalily. a wogóle to moze ktos wie gdzie jest komputer abs-u
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

21 Maj 2009, 08:32

Ja problem rozwiązałem inną pompą abs. Poprostu kupiłem uzywaną ale dobrą zamontowałem i wszystko (odpukać) hula.
zzz1968
Nowicjusz

21 Maj 2009, 20:36

Rafciuch chyba nam sie szykuje wymana pompy ABS. Kiedyś opisywałem że hamuje mi dość nisko nad podłogą i jest miękki że po każdym naciśnieciu bieże coraz wyżej wtedy ktoś (chyba macpaw5) napisał że to oznaka kończoncego sie ABS-u.

Proszę napiszcie coś o czujnikach od ABS-u tych gdzieś przy kołach i o podłączeniu masy na nadkolu od ABS. Jak to zlokalizować, jak sie do tego zabrać. Proszę o pomoc.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota 86 GR Sport - kolejny model coupe
    Nowa seria usportowionych modeli Toyoty firmowanych przez Gazoo Racing wzbogaciła się o kolejny model – coupe GT86 w wersji GR Sport. We wrześniu 2017 roku Toyota zaprezentowała nową serię GR, opracowaną na japoński ...

22 Maj 2009, 19:36

no moze faktycznie pompa. ale zeby ja zdiagnozowac trzeba sie pod kompa podpiac a u mnie w miescie nigdzie nie daja rady?
rafciuch
Aktywny

22 Maj 2009, 19:58

rafciuch napisał(a):ale żeby ja z diagnozować trzeba sie pod kompa podpiąć a u mnie w mieście nigdzie nie dają rady?

Bo to jest do diagnostyki Freelandera LAUNCH X431
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

26 Maj 2009, 20:00

Nie wie czy coś to zmieni w temacie. Jak wcisnę hamulec to nie ma pulsowania koła poprostu blokują się (sprawdzałem na trawie)
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lip 2009, 19:08

U mnie się to zaczeło w zime po wjechaniu z dużą prędkością ok 50km/ha w ogromną kałuże (zbieg okoliczności !? ). Gdy przejadę ok 30 km po trasie gasną wszystkie trzy po wyłączeniu silnika i odpaleniu go na nowo i mam cały dzień spokój ale już rano znou się palą. Byłem dziś u mechanika ale nie dał rady się podpiąć. TD4 2001 SE Jaki to komputer musi być i jaki soft ?
czas nie h... nie stanie.
edi23
Nowicjusz

Miejscowość: Anglik

07 Lip 2009, 17:37

Dołąnczam do klubu - świecące kontrolki ABS, kont. trakcji, hamulec zjazdowy. Jednego dnia wszystko było OK, rano dnia następnego już świeciły wszystkie trzy :twisted:. Pytałem w kilku okolicznych zakładach i wszędzie silnik można przetestować a ABS niestety nie :sad: . Czy ktoś zna firmę która może to zrobić w okolicach : Nowe Miasto Lub, Lubawa, Brodnica, Iława lub w pobliżu ?
Pozdrawiam
Pitt_M
Pitt_M
Nowicjusz

Miejscowość: warm-mazurskie

07 Lip 2009, 18:37

abysamodzielnie bez kompa skasowac błąd to postępuj tak.

stan przodem auta na górce. zgas silnik, wrzuć 3 bieg, wciśnij sprzęgło, zwolnij hamulec jak auto nabierze predkosci to przekrec kluczyk na zaplon i pusc sprzeglo, jesli to byl chwilowy blad to nie wruci jesli to awaria pompy lub czujnikow blad wyskoczy na nowo
rafciuch
Aktywny

07 Lip 2009, 22:06

On ma się stoczyc do przodu czu do tyłu bo coś nie rozumię. :?: :shock:
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

08 Lip 2009, 07:47

rafciuch napisał(a):abysamodzielnie bez kompa skasowac błąd to postępuj tak.

stan przodem auta na górce. zgas silnik, wrzuć 3 bieg, wciśnij sprzęgło, zwolnij hamulec jak auto nabierze predkosci to przekrec kluczyk na zaplon i pusc sprzeglo, jesli to byl chwilowy blad to nie wruci jesli to awaria pompy lub czujnikow blad wyskoczy na nowo

Dzięki za próbę pomocy :razz: ale mam auto w automacie :sad: jak to zrobić ?
Pitt_M
Pitt_M
Nowicjusz

Miejscowość: warm-mazurskie

10 Lip 2009, 19:28

Edi23 u mnie też zapaliło się po kontakcie z wodą tzn. jak go porządnie umyłem szlaufem i niestety od tamtej pory nie gasną ani na chwilę :mrgreen: A tak w ogóle to jak zdemontować czujniki????
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika