Freelander problem z kontrolkami

11 Lis 2009, 16:36

Witam mam problem z kontrolka mi freelandera a dokładnie przy zapalaniu jak przekręce kluczyk to kontrolki tc srs abs i ten mały samochodzik zamiast palić się wyrażnie to się lekko żarzą jak odpale auto to nie gasną od razu [jak bylo przez 2 lata ] tylko dopiero jak ruszę [tak jak kontrolka abs] dzieje się tak nie za każdym razem , charakterystyczne jest to że jak ledwo się palą to gaśnie też licznik wskazujący kilometry, nie raz zapalą się na ułamek sekundy podczas jazdy , może ktoś miał podobny problem bardzo proszę o podpowiedz co to może być i ewentualnie jak to zdiagnozować
kurt
Nowicjusz

Miejscowość: polska

11 Lis 2009, 17:03

A podczas jazdy nie świeci Ci się stale jakaś kontrolka stale (lub żarzy)?
Mi to wygląda na słabą mase, Jeżeli nie jest trudno dostać się do liczników to wymontuj odszukaj przewód masowy który jest od tych kontrolek przepnij, lub dopnij do niego drugi
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

11 Lis 2009, 17:15

stale żadna kontrolka się nie świeci , ale jak zapaliły się podczas jazdy to spod licznika wybobywał się dzwięk jak wibracja telefonu , ale trwało to ułamek sekundy i jedyne co zauważyłem to to zę obrotościomież spadł do zera
kurt
Nowicjusz

Miejscowość: polska

11 Lis 2009, 17:23

więc masa lub przekaźnik, najlepiej po przeczyszczać wszystkie styki, może któryś, zardzewiał lub coś się dostało, schemat elektryczny do reki i po kolei wszystko sprawdzać
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić / obliczyć ET felgi? - instrukcja
    Na rynku mamy bardzo dużo dostępnych felg zarówno aluminiowych jak i stalowych. Każda z nich powinna posiadać wytłoczone parametry montażowe w szczególności szerokość, średnicę i parametr osadzenia felgi ET. ...
    Wakacyjny wyjazd - kilka porad przed podróżą
    Wakacyjne wyjazdy za pasem. Wzmożony ruch drogowy w okresie od czerwca do sierpnia i zmienna pogoda to warunki, w których dochodzi do dużej liczby wypadków. Wpływ na to ma m.in. stan techniczny pojazdów ...