Freelander problem ze skrzynią TIPTRONIC

08 Lut 2009, 08:58

Witam
przeczytałem całe forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. :roll:
A więc mam od niedawna Freelandera 2l diesel silnik od BMW i automatyczna skrzynia tip tronic od kilku dni obserwuję niepokojące objawy gdy przyspieszam pierwszy bieg ok. drugi ok. ale póżniej ciągnie do 2.000 obr. i przestaje, jest tak jak by zostało wciśnięte sprzęgło trzeba zdjąć nogę z gazu i powoli przyspieszać wtedy jest ok.
Zaobserwowałem że nie dzieje się to przez pierwsze 15 km. jak ruszam zimnym silnikiem wtedy jest ok.
proszę o poradę.
z góry dziękuję i pozdrawiam
Paweł_37
Nowicjusz

08 Lut 2009, 09:46

sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Lut 2009, 11:55

W jaki sposób sprawdzić stan oleju w skrzyni i dolać czy wymienić.
Słyszałem również o jakimś filterku czy się go wymienia czy może czyści no i gdzie on jest ?
Paweł_37
Nowicjusz

08 Lut 2009, 15:27

Filterek jest pod dolnym deklem (miska olejowa)skrzyni Są to objawy nie prawidłowej pracy elektrozaworu najprawdopodobniej się zawiesza Stan oleju sprawdza sie na włączonym silniku Sam wszystkiego oleju nie wymienisz zostanie Ci w Konwentorze olej Jedż do dobrego zakładu to jest duży koszt naprawy Muszą skrzynię z djagnozować na komputerze
fredas
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
    Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...