Freelander pytanie o płyny eksploatacyjne

20 Paź 2008, 10:23

panowie chcialem sie zapytac jakiego plynu do wspomagania uzyc, bo zauwarzylem ze nie ma go zawiele. jaki plyn hamulcowy powinien byc lany do freelandera. jaki do skrzyni biegow, znalazlem ze firmy texako ale niektorzy pisza ze maja jakis inny zamiennik prosze o parametry oraz gdzie znajde korek wlewu oleju do skrzyni bo nie moge go namierzyc. prosze o dokladny opis tego mniejsca ewentualnie jesli ktos moglby przeslac fotke z zamieszczonym korkiem. pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

20 Paź 2008, 14:29

sprawdz na forum ten temat juz byl poruszany
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Paź 2008, 11:44

a moze jakis link bo szukam na forum i nic nie znajduje takiego albo ewentualnie zle szukam
rafciuch
Aktywny

24 Paź 2008, 20:42

na tej stronie przejrzyj posty o freelanderze
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Paź 2008, 09:37

nie widze zeby bylo napisane jaki do hamulcow i do wspomagania ale znalazlem do skrzyni i mostow
rafciuch
Aktywny

25 Paź 2008, 10:15

WSZYSTKIE OLEJE PRZEKłADNIOWE TO 75W90 np CASTROL
SKRZYNIA
PRZEKłADNIA IRD
MOST
radek5277
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...
    Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...

25 Paź 2008, 10:34

radek5277 napisał(a):WSZYSTKIE OLEJE PRZEKłADNIOWE TO 75W90 np CASTROL
SKRZYNIA
PRZEKłADNIA IRD
MOST

JAK CHCESZ TO DAJ MEILA TO CI WYśLE ZDJęCIE SKRZYNI Z WLEWEM I WYLEWEM
radek5277
Początkujący

25 Paź 2008, 11:12

hamulce DOT4 wspomaganie kierownicy Dextron II/III
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 00:05

moj mail [email widoczny po zalogowaniu] dzieki za odpowiedz
rafciuch
Aktywny

26 Paź 2008, 20:36

witam
ja również kiedyś pytałem o to czym zalać i może dobrze że miałem już zamówiony mtf94 bo jak pytając na innym forum napisałem o tym że macpaw poleca 75w90 do skrzyni to się rozpętała burza dodaję informację od jednego gościa również z irlandii
cytuję:
odnosnie 10w40 w skrzyni moja informacja pochodzi z 4 różnych serwisów w irlandi
- w kildare
-w dublinie
w limerick
i wexford

i co dziwne wszystkie podawały to samo
olej mtf94 lub w tych warunkach klimatycznych jakie panują w irlandii i angli olej silnikowy do diesla 10w40.
tą informacje podawały mi równiez serwisy hondy i isuzu.
/mitsubshi mające uprawnienia gwarancyjne do land rover w monastervin moto i w carlow w irlandii.
to wszystko jest bardzo nurtujace i nikt juz nie wie co jest prawdą.
jedno jest pewne mtf94 ale i inne oleje spełniają normy ( według serwisów).
tak jak napisałem wczesnij jeżdze na 10w40 od 65t. i nie mam najmniejszych problemów. biegi wchodzą idealnie.
acha robiłem sprzęgło i spuszczony olej był taki jak przed wlaniem.
Teraz nie wiem jak to jest ale w sklepach w katalogu tęż nie mają podanego 75w90
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

26 Paź 2008, 22:08

wszystkie te oleje które wymieniłeś spełniają normy wszystko tez zależny jaki masz typ skrzyni biegów inne są w silnikach benzynowych( silniki 1.8 oraz 2.5) inne w silnikach diesla starego typu a jeszcze inne w silnikach bmw(zależny to od sil przenoszących przez przekładnie i o ich prędkości obrotowych na walku od strony silnika) wcześniej napisałem ze LR zaleca lać castrol 75w90 a czy ktoś wleje mtf94 czy jakiś inny olej przekładniowy podobnej klasy to nic się nie stanie swego czasu wlewano tez olej do wspomagania kierownicy czy tez olej silnikowy 10w40 i tez samochody jeździły wiadomo każda firma eksperymentuje.Moim zdaniem do skrzyń lać olej 75w90 do reduktora troszkę gęściejszy i tak samo do tylnego dyferencjału.Silnik bmw 2.o(ten sam jest we freelanderach) dlaczego jak jest zamontowany w autach bmw firma zaleca lać olej syntetyczny a jak jest zamontowany w LR freelanderach firma zaleca lać olej półsyntetyczny.Ale sie rozpisalem pozdrawiam wszystkich
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 22:38

olej MTF94 to olej firmy texaco o gęstości 75w90 wiec czy się wleje olej przekładniowy texaco czy castrol tej samej gęstości nic sie nie stanie
MTF94 moderate transmismission fluid.
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Paź 2008, 15:18

Przeglądając różne angielskojęzyczne fora znalazłem informacje, ze 10W40 mozna stosować do uzupełniania poziomu oleju w skrzyni, natomiast do zalewania skrzyni od nowa, zdecydowanie zaleca sie MTF 94 (bv 75W80 - chociaż niektórzy sprzeczają sie co do tego odpowiednika).

Wczoraj wymieniłem olej w skrzyni na MTF 94, jak na razie wszystko wydaje sie byc OK, tylko niepokoi mnie jedna sprawa... Mechanik twierdzi, ze zalał 2,5l... a powinno wejsc max 2,2 - 2,3l, czyzby oszukał na ilości? :)

Poza tym do tylnego dyfra został zalany 75W90 zamiast 80W90, co sadzicie? Jechac wymienic czy moze zostac? Roznica pomiedzy olejami jest niewielka, ale jesli jest jakiekolwiek ryzyko uszkodzenia, lepiej wymienic... Mieszkam w chlodnym klimacie.
Searcher
Nowicjusz

Miejscowość: Reykjavik

01 Lis 2008, 13:01

wczoraj mnialem awarie tzn uciekl mi caly olej z silnika lecial jak glupi, zalalem najtanszym i szybko na kanal okazalo sie ze filtr oleju poszedl i cieknie, przy okazji przyjrzalem sioe skrzyni i mam [ytanie czy sklrzynia jest na stale polaczona z reduktorem tzn uzupelniajac olej w skrzyni uzupelniam w reduktorze i na odwrot bo sa na tym samym poziomie . czy da tade wlac olej do skrzyni z gory tzn z komory silnika czy trza sie dobrac od spodu.
rafciuch
Aktywny

01 Lis 2008, 14:35

skrzynia nie jest połączona z reduktorem ,wlew do skrzyni jest obok półosi napędowej
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika