Freelander: samopoziomujące się światła

15 Paź 2009, 13:40

Witajcie
Mam pytanie dotyczące przednich świateł we frelku: czy są one wyposażone w mechanizm samopoziomowania? Wygląda, że jakieś silniczki na bieżąco walczą z lampkami, a nie znalazłem nic na ten temat w manualu.

Efekt jest następujący i nie występuje za każdym razem: uruchamiam światła przednie (silnik nie musi być włączony) i na ścianie przed samochodem widać, jak snop światła kilkukrotnie obniża się i podnosi, a z przedniej cześci samochodu słychać dźwięk pracy silniczków. Również w czasie jazdy na samochodach przede mną zauważam czasem "falowanie" świateł.

Czy jest to usterka mechanizmu ustawiania świateł spowodowana jakimś zwarciem czy cecha mechanizmu autopoziomowania (jeżeli faktycznie jest taki zainstalowany)?

Dzięki za podpowiedzi!
kks
Nowicjusz

Miejscowość: Józefosław
Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Paź 2009, 14:15

prędzej masz jakieś zwarcie albo uszkodzone te silniczki od świateł bo to jest niebezpieczne jak same się podnoszą i opuszczają.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

15 Paź 2009, 15:39

twoj freelek ma gdzies zwarcie moze tylko woda sie dostala. nie jest normalnym zjawiskiem to co opisujesz, lepiej im predzej z tym cos zrob bo szkoda zzebys nie mogl dostosowac sobie swiatel do warunkow i do twoich oczu. a zmieniales moze lampy??
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

15 Paź 2009, 16:22

Przejrzałem jeszcze raz RAVE i schematy elektryczne tam zamieszczone no i wygląda na to, że o samopoziomowaniu mowy nie ma. Czyli coś się musi "psuć" w elektryce, a konkretniej w zasilaniu lub sterowaniu silniczka ustawiajacego światła.

@rafciuch: samochód z przekładki, ale światła nie były zmieniane. Jeszcze raz sprawdzę, dla pewności, czy to tylko lewe światło czy oba "falują" i faktycznie trzeba będzie sprawdzić elektrykę i jakość połączeń.
kks
Nowicjusz

15 Paź 2009, 16:58

najpierw sprawdź silniczki sterujące, i przekaźniki
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 17:45

kks napisał(a): samochód z przekładki, ale światła nie były zmieniane..
hmm to jakim cudem kolega przegląd dostał :?: :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...

15 Paź 2009, 17:49

Przegląd był robiony prawdobodobnie przez lornetke :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Paź 2009, 17:51

bonifacy napisał(a):Przegląd był robiony prawdobodobnie przez lornetke :mrgreen:

no ładnie ładnie :wink:
ale żeby nie było że tylko narzekamy ;)
we frelku były samopoziomujące światła :wink: natomiast opis nie pasuje za bardzo :???:
pytanie jak szybko przestawiają ci się światła, czy przestawiają jeśli jedziesz po równej drodze, czy jest różnica jak jedziesz pod wzniesienie czy nie ma :?:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Paź 2009, 19:19

pocieszny napisał(a):hmm to jakim cudem kolega przegląd dostał :?: :mrgreen:
wystarczy przerobić reflektory, widmo światła jest wtedy takie jak powinno. nie mniej jednak na kloszu jest strzałka nie w tą stronę co trzeba :P
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Paź 2009, 19:22

Legion1349 napisał(a):wystarczy przerobić reflektory, widmo światła jest wtedy takie jak powinno. nie mniej jednak na kloszu jest strzałka nie w tą stronę co trzeba :P
no nie dokładnie bo dalej mamy nie zgodny z homologacją reflektor :mrgreen: a pan policjant zabierze nam dowód nie za to że dobrze/źle świeci lampa tylko właśnie za te strzałki :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Paź 2009, 22:54

kks, skoro oglądałeś schemat to pewno zauważyłeś, że układ ustawiania wysokości świecenia nie ma czujnika, a więc reflektory nie ustawiają się automatycznie. Funkcję tą realizuje czteropołożeniowy przełącznik, który podaje zasilanie na silniczki wykonawcze, a którym sam sterujesz w zależności od obciążenia samochodu. W praktyce rzadko się to robi, mało kto o tym pamięta. Sprawdź czy pracują Ci oba czy jeden silniczek. Jeśli jeden to może być uszkodzony układ nim sterujący. Jeśli oba to najprawdopodobniej wina leży po stronie przełącznika. Doraźnie wyjmij bezpiecznik F7 i F17 w kabinowej skrzynce bezpiecznikowej i układ przestanie Ci pracować.
Pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Paź 2009, 16:31

pocieszny napisał(a):no nie dokładnie bo dalej mamy nie zgodny z homologacją reflektor :mrgreen: a pan policjant zabierze nam dowód nie za to że dobrze/źle świeci lampa tylko właśnie za te strzałki :mrgreen:
zgadza się, chodziło mi o to że da się przerobić reflektor żeby świecił poprawnie ale nie będzie zgodny z homologacją. A jeśli reflektor dobrze świeci to raczej wątpię żeby Ci nagle pałkarz sprawdzał czy ma homologacje.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Paź 2009, 20:49

Legion1349 napisał(a):
pocieszny napisał(a):no nie dokładnie bo dalej mamy nie zgodny z homologacją reflektor :mrgreen: a pan policjant zabierze nam dowód nie za to że dobrze/źle świeci lampa tylko właśnie za te strzałki :mrgreen:
zgadza się, chodziło mi o to że da się przerobić reflektor żeby świecił poprawnie ale nie będzie zgodny z homologacją. A jeśli reflektor dobrze świeci to raczej wątpię żeby Ci nagle pałkarz sprawdzał czy ma homologacje.
smutna prawda erze przerabianych aut, kontrole są coraz częstsze :evil: dziś mi się przyczepili że mam zatarte znaki homologacyjne w samochodzie który ma 34 lata :mrgreen:
nawet do głowy by mi nie przyszło że to będą sprawdzać i do tego się czepią wystarczy że mam stalowy zderzak z kilkoma niezbyt przyjaznymi otoczeniu elementami :wink: a tu gosc i sprawdził wszystkie znaki homologacyjne na wszystkich światłach :shock: nawet dodatkowych i nie czepiał się o liczbę, zasłonięcie, umiejscowienie tylko właśnie o znaki :evil:
se musiałem jedną oryginalną helle z dachu zdjąć bo była pęknięta pod zasłonką :evil: :evil: :evil:
pocieszny
Forumowicz VIP

25 Paź 2009, 23:12

Problem z "falowaniem" świateł wydaje się, że ustąpił. Przyczyna: jakość połączeń. Oczyszczenie wtyczek przy silniczkach poziomujących rozwiązało problem. Ale będę je miał jeszcze na oku.

@Legion1349: a możesz dwa słowa powiedzieć co w reflektorze się przerabia żeby świecił poprawnie? Nie żebym chciał to samodzielnie robić, ale uporządkowanie świateł chyba jeszcze przede mną - lewe świeci zdecydowanie po angielsku, oświetla najdalej środkową część drogi;-)
kks
Nowicjusz