Freelander td4 dziwne objawy gdy jest zimno

16 Paź 2009, 23:53

Mój td 4 dziwnie się zachowuje gdy robi się zimno. Sprowadziłem go w lutym tego roku, wszystko z nim było ok. oprócz jednej dziwnej dolegliwość, po zgaszeniu silnika coś huczało jakby wentylator albo dmuchawa ale taki pusty dźwięk trochę metaliczny. Gdy zrobiło się cieplej huczenie ustało. Teraz gdy znowu zima zapasem znowu cos huczy po głębszych oględzinach huczy z lewej strony na wysokości błotnika. Z tej strony w zderzaku mam jakąś rurkę czasami przy huczeniu leci z niej cieple powietrze nie wiem od czego to jest. Dodatkowo silnik zaczął się dziwnie zachowywać, przy normalnej jeździe przy obrotach 2.5 tys słychać jakby jakieś ocieranie, na luzie odgłos ten pojawia się przy 3 tys, jak się auto mocno popędzi to zaczyna huczeć, wyć w okolicach lewego błotnika. Ze dwa razy podczas jazdy stracił moc ( miałem taki przypadek w Sprinterze CDI tam siadał przetwornik podciscnienia turbo doładowania) zgaszenie i odpalenie silnika i autku wracała moc. Na filtrach mam przejechane około 5 tys km, nie wymieniałem tylko odmy ,czy to ona może być przyczyna?? Może ktoś się już z czymś takim spotkał, potrzebuje porady.
darek24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice wawy

17 Paź 2009, 09:59

darek24 napisał(a): Z tej strony w zderzaku mam jakąś rurkę czasami przy huczeniu leci z niej cieple powietrze nie wiem od czego to jest.

To jest webasto włącza się przy temperaturze chyba +5 stopni do dogrzania silnika .Wymień filtr odmy .
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

18 Paź 2009, 00:11

dziekuje za odpowiedz, to webasto jest tylko do dogrzania silnika tak??
darek24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice wawy

18 Paź 2009, 10:14

Nie,podgrzewa cały płyn dzięki temu można szybciej włączyć ogrzewanie w samochodzie a ta rurka u dołu zderzaka to wylot spalin.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu