Freelander TD4 kontrolka silnika z wykrzyknikiem/spadek mocy

26 Lip 2010, 18:26

Mam Problem ze swoim Freelanderem TD4 , a mianowicie podczas jazdy wyskakuje mi kontrolka silnika z wykrzyknikiem opisana w instrukcji obslugi w jezyku ang. "Engine malfunction". Od momentu kiedy swieci ta kontrolka jest ewidentnie wyczuwalny spadek mocy auta ,natomiast jezeli zgasze auto i zapale ponownie ,kontrolka juz nie swieci i auto jezdzi jak powinno ,oczywiście do nastepnego sie pojawienia kontrolki;/ Mam nadzieje ,że jest mi ktos w stanie pomoc ,bo niewiem na ile jest sytuacja groźna i jaka może być tego przyczyna ,a czeka mnie za niedlugo podróż z irlandii do polski i istnieją pewne obawy. Bardzo proszę o pomoc oraz z góry dziekuje za wszelkie informacje.
norbi367
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Sandomierz

26 Lip 2010, 21:54

instrukcja w takich sytuacjach pozwala na spokojną jazdę i udanie się do serwisu. przyczyn może być kilka np. czujnik położenia wału. najlepiej podpiąć się pod kompa. w jakich okolicznościach kontrolka ta zaczyna świecić. generalnie nie jest to groźna sytuacja do momentu kiedy z silnikiem nie zacznie się dziać coś niepokojącego (np. gwałtowny spadek obrotów). sprawdź poziom oleju i ilość płynu chłodniczego. zakładam że pozostałe kontrolki po przekręceniu stacyjki są OK.
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Grillowanie, wyjazdy czy wesela - wczorajszy kierowca
    Letnie grillowanie, wyjazdy czy wesela często łączą się ze spożywaniem alkoholu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w takiej sytuacji często nie są zdolne do prowadzenia samochodu nie tylko tego samego wieczoru, ...
    Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...