amik napisał(a):witam w instrukcji modelu z 2005 faktycznie pisze że powinna zgasnąć ale w instrukcji z 2001 pisze że gaśnie po przekroczeniu 7 km/h ...
I tutaj (trzeba czytać dokładnie) instrukcja (moim zdaniem) informuje, że: cyt. " jeżeli nie zgaśnie i świeci się podczas jazdy, oznacza to usterkę w układzie ABS " ... "lampka świeci się przez cały czas dopóki prędkość jazdy nie będzie większa od 7 km/h "
Moim zdaniem instrukcja mówi jasno ... i trzeba czytać ze "zrozumieniem"
Poczytałem, popytałem, dowiedziałem się i zrobiłem eksperymenty ... jest tak ... z całą odpowiedzialnością ...
nie świeci się podczas jazdy do 7 -10 km/h jeśli tak jest, to ABS działa
wadliwie !!!
Mówcie co chcecie ... ja to zrobiłem ... droga polna (piasek) ... prędkość 50 - 60 km/h ... gwałtowne mocne naciśnięcie hamulca (pedał zaczyna wchodzić w wibrację/ drganie) ...
hamowanie bez śladów kół na piaszczystej nawierzchni , samochód stoi ...
Jeśli tak macie (z włączona kontrolką do 7 km/h) to wszyscy mamy sprawny układ ABS.
Proszę tylko tego nie robić na asfalcie ... przy tej temp. nic to nie da
A tak na marginesie nie ma układów pasywnych - aktywnych; są tylko czujniki - pasywne (indukcyjne) działające od magicznej liczby 7 km/h (w porywach od 3 km/h) to historia i były stosowane na początku (układu ABS), nasz samochód
nie należy do najstarszych konstrukcji.
Wybaczcie, że tak twardo bonię poglądu "nie palącej się
kontrolki " ... ale lubię mieć wszystko sprawne w samochodzie
... nawet teoretycznie