Freelander Td4 - pytania do znawców tematu;

30 Lis 2008, 22:08

Przede wszystkim witam serdecznie. Użytkuje Freelandera z 2004r. z silnikiem diesla Td4 i nurtują mnie następujące poytania:

1) po jakim czasie od uruchomienia samochodu powinna wyłączyć się pompa paliwa - u mnie jest wyraźnie słyszalna - szum - i stosunkowo długo chodzi;
2) ostanio zauważyłem, że po zaparkowaniu auta w garażu coś strzela pod maską - okazało się, że to silnik stygł - jednak wydaje mi się, że nie powinno to mieć miejsca w takim stopniu, poza tym płyn chłodniczy w zbiorniczku był bardzo gorący - czy to normalne? (na wskażniku z temperaturą wszystko ok; może termostat padł?)
3)jaki olej silnikowy zastosować przy przebiegu 90 tys. km? (ile go tam wchodzi?)

Serdecznie dziękuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz
LR Freelander Td4
lukas.go
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

30 Lis 2008, 23:25

-pompa ci się nie wyłącza cały czas podaje ci paliwo ponieważ masz common rail masz 3 pompy paliwa- jedna w zbiorniku druga w nadkolu tylnego kola i pompe wysokiego ciśnienia przed wtryskiwaczami
-Woda w zbiorniczku wyrównawczym jeśli jest ciepła nawet gorąca to jest normalny objaw
-olej pół syntetyczny 6,5l

Pozdrawiam
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Gru 2008, 00:21

Serdeczne dzięki za info.
A co do oleju to możesz doradzić jakiś konkret;
pzdr
LR Freelander Td4
lukas.go
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

01 Gru 2008, 01:05

sprawdz na stronie BMW
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Maj 2010, 20:30

Witam mam filandera td4/2002 w ałtomacie od pewnego czasu samochd na wolnych obrotach pracuje jak by nie paliłna wszystkie gary dzieje sie to sporadycznie . Podczas jazdy jest O.k zero jakiś szarpań lub coś w tym stlu . Na kompie nie wykryto błędów . Prosze o porade jeśli ktoś się z tym spotkał

[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 13:53 ]
Wielkie dzięki dzisiaj odstawiłem auto do warsztatu na wymiane filtra paliwa zalałem go do pełna na shelu zobaczymy jaki będzie efekt ale podejrzewałem też paliwo odezwie sie czy to poskutkowało .

[ Dodano: Pon Maj 10, 2010 22:06 ]
Jak długo trwały te przeboje z tym silnikiem u Ciebie ? Filtr wymieniłem zalałem do pełna jak narazie efekty marne
sieka74
Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

07 Maj 2010, 11:38

sieka74 napisał(a):samochd na wolnych obrotach pracuje jak by nie palił na wszystkie gary dzieje się to sporadycznie . Podczas jazdy jest O.k

Miałem taki przypadek tylko u mnie występowało to cały czas na wolnych obrotach sądziłem ,że silnik padł i pojechałem do mechanika ,który zajmował się też pompami stwierdził ,żeby dolać dobrego paliwa do pełna bo to wina paliwa trudno było mi w to uwierzyć bo to renomowanego producenta była stacja gdzie zatankowałem ale jednak okazało się ,że była to wina paliwa a może jeszcze filtr masz do wymiany.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu