Freelander tylna szyba zgrzyty i nie działa

12 Gru 2009, 18:37

Witam wszystkich nieszczęśników, którzy pomimo porad innych jednak kupili freelandera.

Z pośród wielu problemów jaki mam jeden ostatnio mnie "zaskoczył"

Próbowałem otworzyć tylną szybę (ta w 5 drzwiach). Zaczęło coś zgrzytać. Odgłos przypomina tarcie szyby o metal albo tak jakby kamień się tam dostał i tarła szyba o ten kamień. Dodatkowo na początku ta tyna szyba w trakcie opuszczania/podnoszenia w momencie jak zgrzyta "ciężej idzie"

Następne objawy były takie, że zjeżdżała do połowy i coraz mniej zjeżdża. Obecnie zjeżdża tyle co podczas otwierania tylnych drzwi (i tak dobrze że się nie polokowało)

Wygląda to tak jakby "nie miała siły" zjechać niżej, jakby się mechanizm, zablokował.

Czy ktoś z was miał podobny problem? Czy muszę wymienić cały mechanizm tylnej szyby?

Czekam na Wasze porady.
Jakby co to wiem jak naprawić problem ABS, TC i hamulec zjazdowy ;) więc i ja pomogę.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

12 Gru 2009, 22:21

witam dobre rady zawsze mile widziane , ja mam problem z szyba przednią prawą urwała sie linka i na innym forum napisali mi że nie naprawie trzeba kupic nowy mechanizm , wiec jeśli tak to ty też raczej nie naprawisz a mechanizm opuszczania tylnej szyby (bagażnik) na alegro to koszt okolo ( pierwszy z brzegu ) [link do oferty na Allegro wygasł] a czy to dużo ja najprawdopodobniej spróbuje naprawić tylko żeby pogoda dopisała tylko czy można w jakiś sposób podeprzeć szybe na czas naprawy , bo niestety nie mam garażu i głupio by było zostawić autko bez szyby :lol: dam znać czy ni się udało , może komuś udało się taką linke wymienić ? Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

13 Gru 2009, 14:57

ja też tak miałem, ale potem moja szyba została zamknięta i nie dało się jej otworzyć. u mnie pomogło wyczyszczenie styków pod tapicerką tylnych drzwi i smarowanie linki oraz prowadnic
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

20 Gru 2009, 20:47

nastąpił nowy objaw. Pier*****lneła mi linka od tej szyby. Szyba zjechała w dół i tam została. Niedobrze, szczególnie, że właśnie za oknem -15stopni. No ale święta idą i tak jest zawsze.
Czyli te zgrzyty to było własnie pękanie i blokowania się linki.

Teraz tylko kołek i trzeba podeprzeć tę szybę. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić tak aby tylne drzwi się otwierały.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

05 Sty 2010, 23:51

Co do deski to zły pomysł, chyba że podniesiesz szybę przy zamkniętym bagarku/przy otwieraniu bagażnika szyba nieznacznie opada/.
Co do ceny mechanizmu to radzę trochę podzwonić ja kupiłem za 250zł a drugi prawie wylicytowałem za 120
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2010, 00:02

na ebayu kupiłem wszystkie linki plus plastiki (prowadnice i zebatka silniczka) za 20 euro (NOWE). radzę poszukać
luki322
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...

17 Cze 2011, 22:06

Są też na allegro:
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur301
Nowicjusz