Freelander - woda w schowku

15 Lis 2009, 20:15

Mam pytanie odnonie wody w schowku w bagazniku. Czy ktoś ma jakiś pomysł skąd ona może się tam brać, skoro wszystko ygląda na szczelne???
maja221
Początkujący

16 Lis 2009, 19:08

w którym schowku, za nadkolami czy na drzwiach ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Lis 2009, 19:32

maja221 napisał(a):woda w schowku w bagazniku

U mnie dostawała się poprzez jeden z otworów ,które znajdują się pod bocznymi plastykami po obu stronach w bagażniku.Za obserwowałem,że podczas deszczu z jednej strony wypływa woda a po odkręceniu okazało się ,że jest tam coś w rodzaju kratki wentylacyjnej z membraną gumową ale te gumy się odkształciły i dostawała się tamtędy woda.Zakleiłem silikonem i jest spokój.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

16 Lis 2009, 20:58

jak kupilem auto to mnialem tam kilka litrow wody. teraz tylko czasami mam wilgotno w schowku ale jest to ponoc norma w tych autach wlasnie ta membrama sie deformuje i woda zamiast na zew leci do wewnatrz zaklej klejem na goraco i bedzie git
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

16 Lis 2009, 21:08

Dzięki za wszelkie info. Pozdrawiam
maja221
Początkujący

19 Lis 2009, 13:02

W moim free pojawiła się woda na podsufitce w okolicy drzwi bagażnika więc cieknie gdzieś z dachu bo z pod uszczelki 5tych drzwi to musiała by pod górę płynąć co jest mało możliwe gdy auto stoi na kołach
w miejscu gdzie był zaciek podsufitka wychodziła z uszczelki luźno zwisając (wina przewozu różnych bardziewi)

Miał ktoś przecieki dachu we freelanderze dodam że mam wersję 5drzwi i nie mam założonych relingów dachowych

wodę w schowku też miałem ale już sobie z tym poradziłem jak zobaczyłem te mokrą podsufitkę to załamka
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

12 Gru 2009, 15:23

Witaj kolego! Woda na podsufidce jest wynikiem nieszczelności jaką masz pod plastikiem (listwą) zenętrznym nad tylną szybą. Jest ona przykręcona do dachu. Napisz czy poradziłeś sobie z tym problemem i jak ściągnąłeś tę listwę? Czy konieczne było wymontowanie plastików bocznych bagażnika i demontaż podsufitówki. Ja namierzyłem tę usterkę ale mam zamiar usunąć ją w najbliższym tygodniu. Może ktoś inny to robił? Proszę o podpowiedź.
Tomazini
Tomazini
Nowicjusz

Miejscowość: WB

12 Gru 2009, 17:42

Ja wiem, że freelander jest awaryjny, ale wody w schowku bym się nie spodziewał :D
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

18 Lut 2010, 19:04

wKoledzy a opiszcie jak zdjac te plastiki w 5 -ych drzwiach nad szyba poniewaz sa trzy a ja przy dwóch już ułamałem uchwyty. Został mi tylko ten górny plastik, który jeest nad szybą i nie chce go uszkodzić. Pozdrawiam :razz:
bosmanpol
Nowicjusz

Miejscowość: Konin

21 Kwi 2010, 20:37

Opisuję :)
aby zdjąć plastik nad drzwiami trzeba najpierw zdjąć dwa boczne i doprawdy
nie wiem jak to zrobić bez uszkodzenia mocowań są one coś na zasadzie dzaiłania w jedną stronę czyli załapują przy zakładaniu ale przy ściąganiu się łamią masakra
Górnego plastiku nie uszkodzisz bo jest na dość zwykłe zatrzaski ale boczne to widać angliki wymyślili
co do wody to chyba raczej nie z pod tej środkowej listwy bo miała by pod górkę i to coś nie halo jeśli chodzi o prawa fizyki :mrgreen:
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

22 Kwi 2010, 12:43

MCARTUR napisał(a):
maja221 napisał(a):woda w schowku w bagazniku

U mnie dostawała się poprzez jeden z otworów ,które znajdują się pod bocznymi plastykami po obu stronach w bagażniku.Za obserwowałem,że podczas deszczu z jednej strony wypływa woda a po odkręceniu okazało się ,że jest tam coś w rodzaju kratki wentylacyjnej z membraną gumową ale te gumy się odkształciły i dostawała się tamtędy woda.Zakleiłem silikonem i jest spokój.

Z której strony trzeba ten plastik zdjąć? z lewej czy prawej? czy obydwa?
Bo mam ten sam problem ... i jak tą wode wyciągnąć z tamtąd? cały schowek jest wyłożony wykładziną a pod nią kupa wody...
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

22 Kwi 2010, 15:33

kaskaderr napisał(a):Z której strony

W środku w bagażniku całe plastikowe boczki ,najlepiej gdybyś zobaczył po deszczu czy jest mokro pod tym plastikiem.Są tam takie śruby plastikowe ,które trzeba przekręcić o kąt 90 stopni wtedy to wszystko wychodzi bez problemu.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

27 Kwi 2010, 13:41

idzie długi weekend i ma być ciepło to będzie suszenie bagaziorka....znowu woda sie nazbierała
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

27 Kwi 2010, 14:57