Freelander - wymiana szyby tylnej

05 Sty 2010, 17:12

siemka
mam pytanko
jak wymienić tylna szybę?
pękła w czasie jazdy od mrozu i muszę wymienić, mam już zamówioną nowa szybę tylko chciałem się dowiedzieć jak z wymiana?
czy jest jakiś przewodnik lub coś w tym stylu?
są jakieś pułapki po drodze przy rozkręcaniu drzwi? zęby czegoś nie połamać i uszkodzić przy ściąganiu tapicerki
na co zwrócić uwagę przy montażu nowej szyby? czy trzeba coś regulować przy napędzie skoro tylko wymienię stara pękniętą szybę na nowa?
z góry dzięki za pomoc ;]
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

05 Sty 2010, 21:56

z mojego doświadczenia (w prawdzie z drzwiami bocznymi a nie tylnymi) wynika że przy zdejmowaniu tapicerki nic na siłę, delikatnie i spokojnie wypinasz podważając od spodu, krok po kroku żeby nie powyłamywać zaczepów, później musisz tylko pilnować żeby przewody nie zmieniły swojego położenia bo może je później rozerwać zamykająca się szyba, z mechanizmem też nie powinieneś mieć problemów najlepiej zrób sobie fotkę jak zdejmiesz tapicerkę, rozkręcania na pewno trochę będzie. Na koniec musisz przypilnować czy szyba została dobrze osadzona i najlepiej zrobić test przed założeniem tapicerki. Dasz radę, Pozdro :)
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

06 Sty 2010, 00:06

Witam
Bardzo łatwo się wymienia
Odkręć 4 wkręty od spodu tapicerki/pod kieszenią/ i odkręć gumową uszczelkę szyby a dalej jak kolega mówił
Po zdjęciu tapicerki należy odkręcić 2 śruby mocujące szybę do prowadnicy i usuń resztki szyby. Po zamontowaniu nowej pamiętaj o kablach ogrzewania
Zapinki tapicerki lepiej wychodzą jak auto przebywało w garażu
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2010, 00:11

wymiana bezproblemowa j/w. powodzenia
luki322
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

08 Sty 2010, 14:38

szyba wymieniona wszystko gra ;]
dzieki za pomoc :wink:
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...
    Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...