Freelander - Zbiorniczek ciśnienia akumulatora turbiny

16 Paź 2012, 22:59

Witam wszystkich fanów motoryzacji, od niedawna jestem posiadaczem
freelandera TD4 2005, i często pojawia się problem świecącej kontrolki Checkengine.

Podczas wizyty w jednym serwisie freelandera po podpięciu do komputera ustalili
że powodem jest zawór turbiny który oczywiście wymienili, kontrolka po 2 dniach zapaliła się na nowo. Kolejna wizyta w innym serwisie i nowe ustalenia:

Komunikat: Błąd w ECU usterka akumulatora sterującego ciśnieniem doładowania.
oraz informacja:
Zbiorniczek ciśnienia akumulatora turbiny do wymiany - złamany króciec.

Mógłby mi ktoś obeznany wytłumaczyć co to takiego - niestety nigdzie na ten temat nie znalazłem informacji?
Nie chce kolejny raz płacić za wymianę czegokolwiek, jednak chciałbym usunąć usterkę
TD4fan
Obserwowany

Auto: Freelander TD4
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

17 Paź 2012, 21:28

Witaj. Zdejmij akustyczną osłonę silnika ,wprowadź silnik na 3000 tys obrotów i szukaj nie szczelności. U mnie to było niewielkie pęknięcie przewodu gumowego (pierwsze kolanko) ,nie szczelność ujawniała się dopiero przy wyższym ciśnieniu doładowania .Koszty naprawy to 16zł,kawałek rury kupiony w sklepie motoryzacyjnym. Ten sam element dedykowany Freelanderowi to 90 zł w tanim sklepie internetowym.
Powodzenia
Napisz jak poszło.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...