Freelander- zblokowane tylne koła przy skręcaniu

19 Lip 2013, 16:37

Witam! Mam problem z moim freelanderem td4 przy skręcaniu oba koła kręcą się z tą samą prędkością, a zgodnie z zasadą działania mechanizmu różnicowego ich prędkości powinny być różne. Z tego powodu przy powolnej jeździe podczas skrętu czuć takie "rwanie" czyli jedno koło obraca się w miejscu, przy skręcaniu na asfalcie przy 40 km/h słychać niewielki pisk opon. Czy konieczna jest wymiana tylnego dyfra bo poza tym co napisałem dyfer ani nie wyje ani się nie poci.
randal
Nowicjusz

Auto: Frellander

19 Lip 2013, 16:38

Zapomniałem dodać, że chodzi o tylne koła i tylny dyfer.
randal
Nowicjusz

19 Lip 2013, 21:12

sprzegło wiskotyczne na wale sklejone - do wymiany
używanego nie kupuj, nowe lub regenerowane z gwarancja
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2013, 06:58

Jesteś pewien z tym sprzęgłem? bo to spory koszt.
randal
Nowicjusz

20 Lip 2013, 08:42

Poczytałem i masz rację z tym sprzęgłem. Chciałem zapytać czy możliwa jest samodzielna regeneracja takiego sprzęgła znalazłem filmik jak zregenerować wisko

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

, ale nie bardzo wiem jakim olejem i jaką jego ilością uzupełnić to wisko. Gdzieś przeczytałem, że to nie olej tylko smar jest w freelanderze. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat?
randal
Nowicjusz

20 Lip 2013, 12:12

Trochę poczytałem i dowiedziałem się jak wygląda regeneracja takiego visco. Otóż po zdemontowaniu z wału stare jest rozcinane na tokarce wzdłuż górnej krawędzi, olej jest zlewany, sprzęgło rozbierane i myte z resztek starego oleju (tarczki i korpus).
Następnie obudowa jedzie do tokarza gdzie jest podtaczana tak aby wszystko pasowało i tworzy się bruzdę na spaw.Tarczki na miejsce, zalewamy nowym olejem. Spawamy obie rozcięte części, spaw wygładzamy na równo, malujemy i mamy VC po regeneracji. Podobno zalewanym olejem jest Olej do dyferencjału Reely Visko 5000 silikonowy. Nie wiem jednak w jakiej ilości i gdzie go dostać w większych opakowaniach. Jeżeli ktoś miałby więcej informacji lub robił taką regenerację proszę o wpisy. Mniej więcej operacja wygląda tak:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

. Tylko w Freelanderze trzeba rozcinać obudowę. Jeśli ktoś to robił proszę o więcej informacji zwłaszcza jeśli chodzi o olej.
randal
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...