Freelander1.8+LPG Gazuje i słabnie

28 Kwi 2014, 12:12

Witam,mam problem od paru dni po zapaleniu auta silnik "wiruje" na obrotach ,w tym samym czasie zapaliły się trzy kontrolki TC,ABS,pomarańczowy samochód z wykrzyknikiem ,które nie gasną w czasie jazdy.Dziś doszedł problem po około 30 metrach jazdy dodając gazu auto słabło aż zgasło. Obecnie na zimnym silniku zrobi kilkadziesiąt metrów a gdy się zagrzeje znów słabnie, zauważyłam też biały intensywny dym z wydechu.Temperatura utrzymuje się w normie,lecz w zbiorniczku płyn można powiedzieć iż gotuje,lecą w nim bąbelki z powietrzem.Może ktoś mi pomoże,co to może być.
michalinka555
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Land Rower Freelander
Silnik: 1.8,120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Kwi 2014, 13:11

Analizując te objawy
michalinka555 napisał(a):zauważyłam też biały intensywny dym z wydechu

michalinka555 napisał(a):w zbiorniczku płyn można powiedzieć iż gotuje,lecą w nim bąbelki z powietrzem

można w 9-% podejrzewać uszczelkę pod głowicą. Odkręć korek ze zbiorniczka, uruchom silnik i powąchaj, czy ze zbiorniczka nie zalatuje spalinami - to prawdopodobnie one są przyczyną tych bąbelków.
Dodatkowo, skoro kopci na biało, powinno ubywac płynu w zbiorniczku - przedostaje się on do cylindra.
Powinny tez być problemy z porannym uruchomieniem silnika - nie trzeba nieco dłużej kręcić rozrusznikiem niż zazwyczaj?
Pomarańczowa kontrolka silnika z wykrzyknikiem może być efektem powyższego - poprostu pojawił się błąd napewno sondy lambda i może czegoś jeszcze - dokładniej dowiesz się po podłączeniu do komputera. A do mechanika i tak będzie trzeba jechać.
Kontrolki TC i ABS świadczą o problemie z układem hamulcowym - uszkodzony czujnik, uszkodzony pierścien itd. Po podłaczeniu pod kompa też okaże się co jest grane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2014, 14:05

Płynu w zbiorniczku nie ubywa i też nie mam problemu z rannym zapalaniem.Co do zapachu to raczej nie czuć spalin,a po dłuższym przepalaniu i sprawdzaniu już nie kopci.A co do mechanika tu jest problem bo nikt w naszej okolicy nie chce się podjąć naprawy.
michalinka555
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Land Rower Freelander
Silnik: 1.8,120KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Kwi 2014, 14:17

A więc problem może leżeć w układzie chłodzenia - warto sprawdzić, czy po zagrzaniu włącza się wentylator. Oprócz tego przyczyną może być termostat - silnik podczas normalnej jazdy, nie powinien się zagotować ani wentylator nie powinien się włączać. Chyba, że jedzie się w korku, to wówczas wentylator może się włączać często.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
    Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...