Frontera , Land Rover Freelander czy Jeep Cherokee ?

09 Sie 2007, 00:16

Witam! Chcialem zapytac kogos kto jest w temacie, zna sie na samochodach i moglby doradzic co wybrac - planuje kupic samochod ( 25 - 30 tys zł ) zastanawiams ie powaznie nad Oplem Fronterą jednak w podobnej cenie moglbym wybrac ewentualnie Land Rovera lub Jeepa.
Ktory z samochodów jest najmniej awaryjny?, mozliwie najtanszy w eksploatacji ( przypuszczam ze to raczej watpliwe )? Z tego co sie orientowalem to za 25 - 30 tys jestem w stanie kupic Frontere rocznik 1999 - 2000, ewentualnie Land Rovera Freelandera z podobnego rocznika, tudziez jeepa Cherokee ( 2000 rok za 27 tys ). Przede wszystkim chodzi o koszty utrzymania. Poandto zastanawiams ie czy brac Diesla czy benzyniaka i przerabiac na gaz? Nie potrzebuje auta strikte terenopwego zalezy mi na wygodzie i komforcie podrózy , oczywiscie czesto jezdze po dziurawych wiejskich drogach tak wiec mocne zawieszenie mile widziane. Jak narazie najbardziej jestem za Oplem Frontera ale czytalem wiele sprzecznych recenzji. Ponadto juz frontery nie produkuja w zwiazku z tym czy nie ma problemow z czesciami ? jezeli ktos bylby w stanie mi doradzic i napisac cos wiecej na ten temat z gory serdecznie dziekuje.
andriusza13
Nowicjusz

10 Sie 2007, 21:39

Tak nawiasem mówiąc to nie wiem gdzie znalazłeś ofertę sprzedaży Jeepa za 27tys. jak zaczynają sie od 40 tys. z tego rocznika . wybrałbym albo Jeepa albo Land rovera ze wskazaniem na tego drugiego.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

13 Sie 2007, 10:43

Znalazłem Jeepa Cherokee z 2000r za 27 tys i to nie jedyna oferta jaką znalazłem za podobna kwote, niewiem skad niby informacja ze ten rocznik to minimum 40 tys wydatku? Troche sie dowiadywalem , Jeep drogi w eksploatacji wiec chyba odpuszcze :) tak czy inaczej dzieki za odpowiedz.
Pozdraweiam !
andriusza13
Nowicjusz

16 Sie 2007, 09:26

Z podanych przez Ciebie propozycji brałbym Frotkę...
Jednak zastanowiłbym się np. nad Nissanem Patrolem (porządne "twarde" auto, nie do zepsucia, ale raczej nie z motorem RD28T tylko troszkę większym (np SD33), albo Opla Montereya (większy brat Frotki - w Montku były bardzo dobre silniki 3.2 V6, 215 KM), albo - zamiast Frotki (niemiecka "podróba") weź oryginał: Isuzu Amigo (Frotka Sport, czyli krótka) albo Rodeo (Frotka długa) - w obu znajdziesz motory 3.2 V6 225KM. Komfort gwarantowany. Części "od metra" zarówno genuiny (serwis Opla) jaki zamienniki (InterCars, JC Auto itp)... A ceny dość rozsądne (zamienników!, bo genuiny dość drogie... :( )
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

16 Sie 2007, 14:47

Dzieki za podpowiedz , raczej zdecyduje sie na Frontere , jeszcze kwestja dyskusji czy Sport czy dłuższą wersje. Pozdrawiam!
andriusza13
Nowicjusz

18 Sie 2007, 12:24

a co z Subaru Forester???
Manic
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota w Rajdzie Dakar - historia startów
    Rajd Dakar nie bierze jeńców. Niedostępny teren, ekstremalne warunki pogodowe oraz walka z czasem i zmęczeniem sprawiają, że tę rywalizację mogą wygrać tylko najtwardsi ludzie i najmocniejszy sprzęt. Zakończona właśnie, ...
    Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...

20 Sie 2007, 18:27

Forester jest drogi w utrzymaniu. Z trzech wyżej wymienionych aut wybrałbym Frotkę. Autko jest duże, oszczędne i bardzo komfortowe. Polecam wersję z silnikiem 2.8TDI i oczywiście longa. 8)
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Sie 2007, 21:47

no i wyglada niezle!
Manic
Nowicjusz

25 Sie 2007, 15:51

myśląc o aucie do terenu, nawet najlżejszego, wygląd powinien być ostatnią z cech decydujących o zakupie... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

04 Wrz 2007, 18:54

Lepiej kup freelandera niż fronterę, sam mam freelandera (ten model 2004-2006) i jestem bardzo zadowolony. Lepszy w terenie od konkurencji, wygodny i praktyczny. Ogólnie jedno z najlepszych połączeń samochodu do terenu i na szosę. A odnośnie tego czy diesel czy benzyna z gazem, to lepiej kupić diesla. I małe pytanko: We freelanderze jest przycisk pod skrzynią biegów, który należy włączać przy stromych zjazdach i podjazdach; do czego on dokładnie służy(co uruchamia)??? Słyszałem różne głosy, a instrukcję mam po włosku i nie wiem co to za przycisk.
mateusz3476
Nowicjusz