"Furczenie" "buczenie" Mazda 3, przyczyna?

24 Mar 2012, 16:57

Witam! bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny owego"buczenia" auta. "furczenie" nasila się wraz z przekroczeniem 70 km/h, wydaje się jakby furczało zarówno z przodu opon jak i z tyłu. Na pewno to nie jest wina opon bo sprawdzałem na zimowych i na letnich problem jest nadal ten sam. ostatnio wymieniłem nawet łożyska u mechanika ale problem nadal pozostał i robię się powoli bezsilny:/ słyszałem jeszcze wersje ,że to łożyska w skrzyni biegów mogą być? albo poziom oleju w skrzyni? co może być przyczyną?
Derekkk
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 06 2006
Auto: Mazda 3
  • 26 Maj 2013, 09:49

Witam,
    Mam podobny problem w mazda 3 BL 1.6 z 2009r z szumem podczas jazdy ujawniającym się przy prędkości 70-80km/h. Czy odnalazłeś może przyczynę tego hałasu? Czy to była wina opon? Też mam oponyTOYO PROXES R32 205/50 R17.
    zagi
    Obserwowany

Auto: MAZDA 3
    Silnik: 1.6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2009

27 Maj 2013, 00:39

A huczy na wszystkich biegach czy tylko na 5??? Pozwolę sobie obstawić skrzynię lub piastę, tylkooo...

Derekkk napisał(a):wydaje się jakby furczało zarówno z przodu opon jak i z tyłu.

Powiedz mi co to znaczy ;).

Poniżej 70 to nie występuje??? Na zakrętach coś się zmienia??? Które łożyska były zmieniane??? Głośne to jest??? Weź podczas jazdy 90 km/h - wciśnij sprzęgło -> wrzuć luz -> puść powoli sprzęgło. Powiedz co się działo na poszczególnych etapach. Biegi wchodzą gładziutko???

Ten objaw pojawił się nagle? Długo tak już masz? Kiedy olej w skrzyni był zmieniany i ile go tam jest :)???

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Rok produkcji: 1993

29 Maj 2013, 18:27

Huczenie jest powyżej 70km/h (nawet jak się wrzuci luz, dlatego skrzynia odpada) jest takie łup łup łup jakby powietrze co obrót koła huczało - im szybciej się jedzie tym częściej jest taki dźwięk. Obstawiam raczej coś z oponami. Dopiero kupiłem ten samochód i tak jest od kupna.
    zagi
    Obserwowany

Auto: MAZDA 3
    Silnik: 1.6
    Rok produkcji: 2009
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
      Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...