Galant 2.5 V6 Bardzo słaba iska, nie odpala

02 Gru 2015, 16:28

Witam serdecznie!
"Skończyły" mi się szczotki w rozruszniku i auto trafiło do mechanika, gdyż w Galancie do rozrusznika nie dostanę się do rozrusznika bez kanału. Rozrusznik naprawiony, ale dzisiaj rano przyjechał do mnie mechanik i pytał czy mam jakiś "myk" zamontowany. Wiedział, że mam dodatkowe odcięcie zapłonu od alarmu i je wyłączył, ale auto dalej nie odpala. Posiedziałem z nim trochę przy aucie, wprowadziłem alarm w tryb serwisowy itd. ale reakcji dalej brak. Wszystkie przewody są w dobrym stanie. Sprawdzaliśmy iskrę na świecach i jest bardzo, bardzo słaba, ale w ogóle jej nie ma. Przewody nie zawilgotniały (sprawdzaliśmy na nowych przewodach i nowej świecy - efekt ten sam)
Nie mamy już pomysłów co się mogło stać. Jak auto stało unieruchomione (mechanik nie miał czasu się nim zająć) zająłem się audio. Przeciągnąłem w sumie tylko kabelki (chin-che i remote) od radia do bagażnika. Poszły prawym progiem, ale dzisiaj znowu zdjąłem plastiki i sprawdziłem wszystkie kostki po drodze - są nienaruszone, więc to też odpada. (kabli zasilających jeszcze nie przeciągałem)
Podejrzenie padło też na immo, ale drugim kluczykiem również nie da się odpalić. Jutro auto wyląduje u elektryka, ale jeśli dzisiaj bym się czegoś dowiedział, to bez problemu mogę podjechać i coś podłubać na warsztacie, a bardzo mi zależy, żeby mieć auto na rano.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Gru 2015, 19:10

Jakie jest napięcie na cewce w czasie krecenia rozrusznika ?
andrzej_124
Stały forumowicz

03 Gru 2015, 14:44

O napięciu na cewce nie pomyślałem i nie sprawdziłem. Dzisiaj już auto wyląduje u elektryka, a na rano załatwiłem sobie inny pojazd, więc w sumie temat już nieaktualny.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...