Volkswagen Polo IV 1.4 - słaby zapłon mimo ładowania

28 Lis 2015, 02:04

Witam, piszę na forum po raz pierwszy.

Moje szanowne Polo było wczoraj ładowane prostownikiem przez cały dzień. Auto na co dzień stoi pod blokiem, więc jestem świadoma tego, że szczególnie teraz, kiedy idą mrozy, jest narażone na wiele problemów.

Kilka dni temu po raz pierwszy pojawił się problem bardzo słabego zapłonu, więc postanowiliśmy z tatą w garażu naładować akumulator (nie mam pojęcia jakim prostownikiem, nie za bardzo się na tym znam, ale tata był swego czasu mechanikiem, więc wiedział co robi). Wieczorem po ładowaniu samochód pięknie odpalał, nawet głośno jak na swój niewielki silnik. Następnego dnia wsiadam, próbuję odpalić i... klapa. Drugi raz to samo. Trzeci w końcu zaskoczyło, ale po lekkim zadławieniu. Pierwszy raz samochodzik nie odpalił odkąd go mam, dodatkowo po kilkugodzinnym ładowaniu akumulatora poprzedniego dnia. Akumulator może do najlepszych nie należy, ale jest stosunkowo nowy, był kupowany około rok temu. Wszystkie płyny były sprawdzane, z kontrolka mi nie ma problemów, wszystko jest sprawne (prawdopodobnie). Ktoś ma pomysł dlaczego tak się stało, czy to jest normalne i gdzie może tkwić jakaś potencjalna usterka? I czy mogę ewentualnie jakoś dodatkowo zabezpieczyć samochód na zimę, żeby nie było niespodzianek?
sinuosity
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 12 2012
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Volkswagen Polo IV
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Gru 2015, 20:01

Trzeba sprawdzić napięcie ładowania i jaki jest pobór prądu przy wyłączonych odbiornikach.
Teb silnik ma wadliwie skonstruowaną odmę, jej zamarznięcie może spowodować wyciek oleju z silnika. Skraplająca się w niej para wodna spływa do miski olejowej.
Woda w misce też potrafi zamarznąć tak, że zatka smok pompy olejowej, dlatego z odpalaniem tego silnika na mrozie trzeba uważać Odmę wyczyścić i zmienić olej na markowy. Sprawdzić też trzeba termostat i na zimę można ocieplić silnik.
andrzej_124
Stały forumowicz