Galaxy czy Sharan czy Alhambra

24 Gru 2010, 21:01

Witam wszystkich zmotoryzowanych.
Lubie przestrzenne samochody, nie mam rodzinki ale lubie miec w aucie poprostu duzo miejsca.
Jeszcze do niedawna fascynowały mnie SUVy z tego wzgledu ze wydawaly mi sie duże i zamierzałem sie na Frontere Long (nie wiem czy to suv czy wlasciwie chyba terenowy).

No ale tak sobie wlasnie niedawno rozkminiłem ze na taka frontere to trzeba sporo pieniążka wydać a i później wlewać dużo, no a przeciez w takiej cenie kupie o wiele mlodszego vana i właśnie tak mnie olśniło ze one maja tez bardzo duzo miejsca wewnatrz, a moze nawet i tyle samo, tylko poprostu nizsze zawieszenie, a buda rozmiarami chyba podobna. Wiec chyba niekoniecznie potrzebóje terenówke na moje potrzeby.

Co o tym myslicie? Czy dobrze mnie oświeciło? (po terenie nie jezdze, chodzi głównie o przestrzenne wnętrze) Na auto chce wydać do 10 tys.

No i teraz druga sprawa, ta z tematu: oglądając różne vany najbardziej podpasował mi ford galaxy. Ale podobno galaxy, sharan i alhambra to niby to samo. Więc mam pytanie do ludzi w temacie: Czym one się różnią?
W galaxy np bardzo podoba mi sie to ze ma obkrecane przednie fotele. Czy pozostałe 2 modele również? Czy kazdy galaxy je ma czy to jest tylko dodatkowa opcja wyposazenia?

Aha, i jesli one sa mniej wiecej takie same to czemu takie roznice w cenie? Z obserwacji alegro wychodzi mi ze Alhambry sa najdrozsze.

Dzieki za wszystkie informacje. Wesolych Swiat zycze!

Edit: Do tej pory patrzalem na auta z LPG ale tak widze ze jest sporo dieslów i chcialem sie spytac co taniej wychodzi w eksploatacji, np taki silnik 1,9 diesel czy LPG. Ponad to slyszalem ze naprawa diesla to bardzo droga sprawa, jak z tym jest?
wlq
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

25 Gru 2010, 17:41

Z tego co wiem, wszystkie 3 modele posiadają obracane fotele, ale wszystko jest zależne od wersji wyposażenia. Ja w S-Maxie nie mam takiej opcji, a pomimo tego jest wygodnie :wink:

Rzeczą na którą zwracałbym uwagę przy zakupie jednego z tych 3 modeli, byłby koszt części i serwisów(Wydaję mi się, że Seat będzie najtańszy).

Jeśli zdecydujesz się na silnik wysokoprężny, koniecznie zbadaj go dokładnie w Serwisie.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

25 Gru 2010, 22:40

Czy ten diesel 1.9 TDI w WV Sharan to jest wysokoprezny? Bo nie znam sie za bardzo. ;/
wlq
Nowicjusz

26 Gru 2010, 08:53

wlq napisał(a):Czy ten diesel 1.9 TDI w WV Sharan to jest wysokoprezny? Bo nie znam sie za bardzo. ;/

Silnik diesla inaczej nazywany jest silnikiem wysokoprężnym ;)
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Gru 2010, 12:45

Aha, dziekuje, juz bede wiedzial :)

A wlasnie slyszalem ze te silniki VW 1,9 TDI sa bardzo dobre. Czy w Fordzie Galaxy lub Seacie Alhambrze sa te same silniki, czy te fordowskie to juz calkiem co innego?
wlq
Nowicjusz

26 Gru 2010, 12:59

wlq napisał(a):Aha, dziekuje, juz bede wiedzial :)

A wlasnie slyszalem ze te silniki VW 1,9 TDI sa bardzo dobre. Czy w Fordzie Galaxy lub Seacie Alhambrze sa te same silniki, czy te fordowskie to juz calkiem co innego?

To są te same silniki 1.9TDi ;) Ford jedynie z benzyniaków ma 2.3 litra ale nie wiem kiedy był wprowadzony :P
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

26 Gru 2010, 18:01

W całej trójce były montowane silniki TDi. Podczas zakupu wracaj szczególną uwagę na stan turbiny. W niektórych egzemplarach potrafią być one baardzo zużyte :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

27 Gru 2010, 14:10

Silniki te same, wygląd identyczny, cena podobna
Najlepiej wyposażony z tej trójki jest Ford Galaxy
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Gru 2010, 16:13

A czy stan turbiny sprawdza mi wlasnie w serwisie? Bo ja sie nie znam na tym kompletnie ;/
wlq
Nowicjusz

27 Gru 2010, 22:35

Nie mają innego wyboru :wink: Turbina w tych silnikach to podstawa
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika