Gałka zmiany biegów - jak ją wymienić?

15 Paź 2020, 13:05

Meriva A 2015
Witam wszystkich. Pomóżcie ;) Wzięło mnie na wymianę mieszków w samochodzie i gałki , bo były w fatalnym stanie. Z mieszkami trochę zabawy z ramką, ale dałem rade i zamontowane, natomiast ze ściągnięciem starej gałki miałem spory problem, więc ją ciąłem nożem i nie wiem do którego momentu mam to robić ;) w załaczniku foto i pytanie, czy nakładam nową gałkę na widoczny plastik czy mam ten plastik ściąć do końca? Pozdrawiam

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

strummer
Nowicjusz

15 Paź 2020, 14:14

Są tylko dwie opcje :)
Gałka jest na wieloklin wciskana lub ma gwint.
Jak masz nową to zajrzyj w ten otwór montażu i zobacz czy jest tam gwint. Jak będzie to starą gałkę musisz odkręcić. Może być tak, że ciężko będzie ją ruszyć ale później powinna lekko się odkręcić. W przypadku wieloklinu często jest większy problem ale po mocnym szarpnięciu prostopadłym do drążka powinna zejść.

W Oplu były chyba wciskane ale sprawdź to dokładnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2020, 14:23

Za cholere nie mogę tego ruszyć. Czy to co na zdjęciu to pozostałośc po starej gałce i moge do ściąć do końca? czy jest to element integralny dzwigni?
strummer
Nowicjusz

19 Paź 2020, 23:22

Z tego co widać to pozostałość po starej gałce. Zresztą masz nową zobacz jak ona wygląda i jakie ma mocowanie to będziesz wszytsko wiedział :yes:

Wiem, że niektórzy jak mieli spory problem z demontażem gałki w Oplu to ścinali ją po kawałku do końca.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Paź 2020, 17:08

Musiałem ciąć brzeszczotem, zalana była cała - następnie obrobić szlifierką - makabra :D
Nową zamontowałem na poxipolu i jest ok.
dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
strummer
Nowicjusz

21 Paź 2020, 20:27

strummer napisał(a):Musiałem ciąć brzeszczotem, zalana była cała - następnie obrobić szlifierką - makabra
No to ładnie :mrgreen:
strummer napisał(a):Nową zamontowałem na poxipolu i jest ok.
A nie wystarczyło ją wcisnąć? Teraz przy ponownej wymianie na pewno nie obejdzie się bez cięcia.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...