Bmw e39 automat nie wrzuca wyższych biegów

20 Paź 2020, 20:08

Cze. Jest problem. Otóż automat podczas jazdy zmienia biegi 1...2... 3... i koniec. Obroty rosną bieg stoi. Czasem wrzuci na 4 ale gdy zwolnie to wraca na 3 i dalej ta sama śpiewka. Ktoś miał podobny problem? Wie co to może być? Pacjent bmw e39 525i 2003r
Magulo
Nowicjusz

20 Paź 2020, 20:24

Pod kompa i doszukiwać się anomalii w sterowniku skrzyni.
Olej sprawdzony?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Paź 2020, 20:47

Nie. Olej narazie nie był sprawdzany. W mojej miejscowości ŻADEN mechanik nie zajmuje sie takimi sprawami. Byłem dzisiaj u 4 każdy boi sie tych skrzyń jak diabeł święconej wody. Zostałem skierowany do warsztatu 25km ode mnie i termin dopiero mam na 10 listopada.
Magulo
Nowicjusz

23 Paź 2020, 17:52

W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić stan oleju i powąchać czy nie śmierdzi spalenizną.

Może być tak że skrzynia pracuje w trybie awaryjnym dlatego nie chce wrzucić wyższego biegu.

W przypadku automatów najlepiej wybierać warsztaty które specjalizują się w naprawach takich skrzyń. Zwykły Mechanik zazwyczaj jest tak jak piszesz że nie podejmuje się takiej naprawy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najbardziej innowacyjne napędy samochodowe
    Jeszcze dwadzieścia kilka lat temu sprawa była prosta – na rynku były dostępne tylko samochody z silnikami spalinowymi. Wszyscy kierowcy robili to samo – wlewali do baku benzynę lub olej napędowy, które ...