Gasnące kontrolki, brak klimy

10 Sie 2019, 08:46

Dzień dobry.
Sprawa dotyczy Renault Scenic 1.6 107KM rocznik 2002, automat.

U żony w samochodzie pojawił się następujący problem. Otóż w czasie jazdy gasną jej kontrolki na desce rozdzielczej, ale nie wszystkie. Skrzynia jest automatyczna i gaśnie np. ramka ze wskaźnikiem biegów, nie zapala się żadna inna kontrolka. Ale kontrolka świateł działa, wskaźnik kierunkowskazów również. Żona zauważyła także, że wyłącza się klimatyzacja. Samochód jedzie, biegi zmienia. Po chwili wszystko wraca do normy, by za jakiś czas znowu zgasnąć.

Po wyłączeniu silnika, wyjęciu kluczyka i ponownym wsadzeniu do stacyjki, po przekręceniu kluczyka nie zapalają się żadne kontrolki. Rozrusznik kręci, samochód odpala, ale nie można zmienić biegu, pozostaje w pozycji P. Dodam, że po wystąpieniu usterki i zatrzymaniu pojazdu, dało się zmienić położenie dźwigni na P, ale po puszczeniu hamulca samochód jechał... do tyłu. Dopiero po jakimś czasie stał nieruchomo. Po kilku godzinach wszystko wraca do normy i samochód zachowuje się w pełni sprawnie.

Nie jestem biegły w mechanice, ale może ktoś podpowie, czy to problem z elektryką czy raczej np. ze skrzynią? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Przemkos
Obserwowany

Zdjęcia: 1

10 Sie 2019, 09:49

No niestety to są problemy elektryczne tej marki. Mozna speobować poczyścić klemy i wszystkie inne połączenia rownież te masowe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Sie 2019, 22:08

Mnie to wygląda na problem ze stykami stacyjki. Może się wypalają. Warto zerknąć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sie 2019, 22:06

Autko naprawione już chwilę temu, ale dziś na spokojnie mogę wyjaśnić, jaka była przyczyna. No może nie tyle wyjaśnić, co pokazać część, która zawiniła. Nie mam możliwości dowiedzieć się dokładnie co to, ale może komuś pomoże zdjęcie. W kostce podobno jest bezpiecznik i znajduje się ona wewnątrz pod kierownicą. Popalona, wymieniona, autko jak nowe.
Zdjęcie
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Przemkos
Obserwowany

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...
    Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...