Gasnący silnik Mercedes w212

18 Sty 2020, 09:01

Witam.
Moje auto to mercedes w212 e200 2013r. Silnik benzynowy 2.0. Problemem jest gaśnięcie silnika po krótkim czasie po odpaleniu, np. po przejechaniu kilku metrów, zapala się oczywiście check engine. Po ponownym odpaleniu auto jedzie normalnie (kontrolka check engine dalej się pali). Problem pojawia się losowo. Pierwszy raz pojawił się tydzień po chip tuningu. Później 9 miesięcy spokoju. Natomiast teraz problem pojawia się średnio co tydzień. Auto ma po chipie 230 KM i 409 Nm. Z wcześniejszych 167KM i 290
Nm. Świece zapłonowe nowe. Po sprawdzeniu błędu w kompie pokazuje BŁĄD w układzie wysokiego ciśnienia paliwa. Zawsze ten sam. Co robić wracać do oryginalnego programu ? Nadmienię, że tuner wgrywał korektę chipa, ale to nie pomogło.
Ostatnio edytowany przez pitermerc, 18 Sty 2020, 17:24, edytowano w sumie 1 raz
pitermerc
Nowicjusz

• 18 Sty 2020, 15:16

pitermerc napisał(a):Po sprawdzeniu błędu w kompie pokazuje BŁĄD w układzie wysokiego ciśnienia paliwa
    Masz może dokładny kod tego błędu?
    Czy zaobserwowałeś może że jak się pojawia ten błąd to zawsze jest np. podczas przyspieszania, jednostajnej jazdy, czy to nie ma znaczenia?
    Generalnie jeżeli taki błąd pojawia się po zrobionej nowej mapie to często jest jej wina ale nie zawsze. Zdarza się też tak że wtedy siadają szybciej części które już i tak były mocno wyeksploatowane.

Ty masz dosyć mocny program bo prawie o 40% więcej a to jest już bardzo dużo.

Do sprawdzenia na pewno powinien pójść regulator wysokiego ciśnienia paliwa być może ma przypadłość do zacinania się, jest brudny.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

18 Sty 2020, 15:52

Błąd i kontrolka pojawiają się zawsze chwilę po odpaleniu silnika po krótkim postoju. Nigdy nie pojawiło się bezpośrednio przy ostrej jeździe lub w ogóle w trakcie dłuższej jazdy. Dodatkowo kilka razy przy dodawaniu gazu podczas jazdy pojawiało się szarpnięcie większe lub mniejsze tak jakby paliwo nie dochodziło, ale to na takie pół sekundy i dajej było ok i żadnych błędów w trakcie.
    pitermerc
    Nowicjusz

18 Sty 2020, 15:56

Kodu błędu niestety nie mam. Zamówiłem skaner pod OBD. Na dniach sam postaram się zczytać kod lub kody błędu.
    pitermerc
    Nowicjusz

21 Sty 2020, 15:31

pitermerc napisał(a):Błąd i kontrolka pojawiają się zawsze chwilę po odpaleniu silnika po krótkim postoju.
    No to ciekawe, a nie miałeś nigdy problemu z odpalaniem? Czy po tych krótkich postojach silnik odpala normalnie?
    pitermerc napisał(a):Zamówiłem skaner pod OBD. Na dniach sam postaram się zczytać kod lub kody błędu.
    Jak sprawdzisz to daj znać co tam wyjdzie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

21 Sty 2020, 15:39

Z odpalaniem nie było nigdy problemu. Po postoju też zawsze odpala normalnie. Jutro odbieram czytnik pod OBD i zobaczę czy zabawka mi coś pokaże.
    pitermerc
    Nowicjusz

22 Sty 2020, 20:01

Pokazuje błąd P0087
    pitermerc
    Nowicjusz

22 Sty 2020, 20:04

Z innej aplikacji.
    pitermerc
    Nowicjusz

23 Sty 2020, 12:26

Wróciłem do serii. Zobaczymy czy nadal będą cyrki z gaśnięciem.
    pitermerc
    Nowicjusz

23 Sty 2020, 13:45

pitermerc napisał(a):Wróciłem do serii. Zobaczymy czy nadal będą cyrki z gaśnięciem.
    To skasuj jeszcze błędy i sprawdź teraz jak masz oryginalny program czy pojawią się te same.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

03 Lut 2020, 22:53

Auto narazie ok. Nic nie gaśnie i nie szarpie.
    pitermerc
    Nowicjusz