Mini Cooper S R53 1.6 - trzęsie samochodem, miękki pedał hamulca

30 Sty 2020, 21:47

Witam.
Niedawno kupiłam mini cooper s r53 2003r. 1.6 kompresor benzyna.
Zauważyłam, że powyżej 80km/h przy naciskaniu gazu samochód zaczyna się trząść, po odpuszczeniu gazu nie trzęsie.
Wymieniony został rozrząd, koło pasowe, wszystkie paski.
Mechanik rozkłada ręce :( czy wiecie może co to mogłoby być?
Drugim problemem jest miękki pedał hamulca.
Hamulec łapie mniej więcej od połowy. Wymieniony płyn hamulcowy, układ został odpowietrzony. Również nie wiemy dlaczego tak jest.
Werczi
Nowicjusz

• 31 Sty 2020, 07:52

Z tym telepaniem to trzeba bardziej coś namierzyć czy jest to z układu napędowego czy silnika, sprawdź czy dzieje się to na każdym biegu przy pewnej prędkości obrotowej czy raczej przy danej prędkości. Przy sprzęgle może być nie wydajna pompa i będzie tak się działo.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sty 2020, 09:35

Na innych biegach nie ma żadnego problemu, nie ważne jakie obroty ma.
    Dzieje się to mniej więcej jak już mam 5 lub 6 bieg i prędkość przekroczy 100 km/h. Dzieje się to tylko podczas dodawania gazu, gdy odpuszczę gaz telepanie nagle znika.
    Werczi
    Nowicjusz

31 Sty 2020, 09:47

Werczi napisał(a):Dzieje się to mniej więcej jak już mam 5 lub 6 bieg i prędkość przekroczy 100 km/h.
    A na 4 biegu przy tej prędkości jak przyspieszasz jest ok?

Tu raczej może być pompa lub masz nieszczelny układ. Sprawdź czy na wyłączonym silniku po kilku naciśnięciach pedał hamulca robi się twardy. Jeżeli tak to pompa powinna być ok.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

31 Sty 2020, 11:13

Tak na wyłączonym silniku hamulec jest twardy.
    Na 4 biegu nie ma aż takich drgań doperio na wyższych biegach.
    Werczi
    Nowicjusz

31 Sty 2020, 12:56

Werczi napisał(a):Na 4 biegu nie ma aż takich drgań doperio na wyższych biegach
    Ok ale występują. Rozumiem że jak drgania pojawiają się na 5 biegu i zmienisz na 6 bieg to ich cykliczność jest taka sama? Jeżeli tak to sugeruje nam że skrzynia może być ok i problemem prawdopodobnie będzie coś poza nią czyli przeguby, półosie napędowe...

Może być tak że problem będzie się pojawiał tylko przy określonej prędkości np. między 95-110km/h chodzi tu o prędkość obrotową która jest osiągana w tym przedziale i jak zmiana biegu nie ma na to wpływu to raczej nie wina skrzyni i zostaje to co podałem wyżej.

Generalnie takie problemy są ciężkie do wychwycenia i zdiagnozowania.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Poznań 2016
      Najważniejsza impreza motoryzacyjna tego roku "Motor Show 2016" już wystartowała. Targi motoryzacyjne w Poznaniu potrwają do niedzieli 3 kwietnia. Tegoroczna edycja jest niezwykle ciekawa. Nie tylko za sprawą liderów ...

31 Sty 2020, 13:12

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie pojadę sprawdzić te półosie. Może to faktycznie w tym leży problem. Mechanik nie mógł zlokalizować co jest przyczyną telepania.
    Werczi
    Nowicjusz