Gaśnie podczas jazdy Opel Vivaro 1.9 2006r

16 Maj 2020, 16:28

Witam posiadam Opel Vivaro 1.9 rok 2006 74 kW.
Podczas przyśpieszania najczęściej przy wyprzedzaniu samochód gaśnie, jakbym wyłaczył go kluczykiem, gdy zgaśnie podczas jazdy mogę znów go odpalić.
Miał ktoś podobny problem w którym by mnie mógł jakoś nakierował co może się z nim dziać.
Faxtestaly
Obserwowany

Zdjęcia: 2

17 Maj 2020, 15:42

W takich przypadkach jako pierwszy podejrzany,to filtr paliwa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Wrz 2020, 12:14

Witam
Mam podobne objawy, powiesz kolego czy ci się udało to naprawić? I co się stało że gasnie.
KLUSOWNIK1
Obserwowany

24 Wrz 2020, 15:41

Przedewszystkim jaki to silnik,benzyna,diesel?To ważne.Mniemam,że diesel,więc pytanie czy ma zmienną geometrię turbina,czy nie?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Wrz 2020, 16:02

Ropniak w 1.9 Dci, turbo to nie wiem czy ma zmienne. Zrobiłem sprawdzenie wtrysku i okazało się że dwa są źle, zmieniłem i myślałem że będzie dobrze ale dzisiaj myślę się przejechać i zgasł, słychać metaliczny dzwiek z pod maski, tak jakby tłok z zaworem się spotykał. Odpaliłem i chodzi z 30 min bez objawów, ale jak gasze silnik to tak od razu odcina zapłon (dudot) tak nie było.
KLUSOWNIK1
Obserwowany

24 Wrz 2020, 16:08

Jesli jest zmienna geometria,blokujące się łopatki(zabrudzenie,luz) potrafią nagle unieruchomić silnik.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

25 Wrz 2020, 09:26

Faxtestaly napisał(a):Podczas przyśpieszania najczęściej przy wyprzedzaniu samochód gaśnie, jakbym wyłaczył go kluczykiem,

A po tym fakcie jak wygląda sprawa pozostałych funkcji w aucie? Wszystko jest ciemne i cisza, czy jest tak, jak po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pozycji kontrolek? Silnik zanim zgaśnie, czyli jak dodasz gazu żeby wyprzedzić to szarpnie, straci na sekundę moc, czy ot, tak sobie zgaśnie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000