Gaśnie podczas jazdy - Seat Ibiza 2fl, 2001 1.4 benz

02 Gru 2021, 13:34

Cześć,
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem, że samochód gaśnie podczas jazdy. Jest to dosłownie sekunda, wszystko gaśnie liczniki spadają do zera i muszę go odpalać ze stacyjki. Dodam, że odpala do strzału. Zdarza się, że zgaśnie w ten sposób kilka razy pod rząd(póki co max 3x): zgaśnie, odpalam, przejade 30m, gaśnie, odpalam itd. Problem wystąpił już jakiś czas temu ale myślałem, że to jednorazowy przypadek, ostatnio się nasilił.

Czym takie zachowanie może być spowodowane?
-akumultor dwuletni, ładowanie działa
-żadne ikony błędu się nie święcą, chociaż raz po takim zgaśnieciu świeciła się kontrolka EPC, ale zgasiłem-odpaliłem i znikła.
byasuo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2011
Auto: Nie mam
  • 02 Gru 2021, 14:13

W pierwszej kolejności posprawdzaj kable i połączeni elektryczne czy nic nie jest luźne i wszystko dobrze siedzi na swoim miejscu. Takie gaśnięcie jak opisujesz to jak odcięcie chwilowe prądu.
    byasuo napisał(a):raz po takim zgaśnieciu świeciła się kontrolka EPC, ale zgasiłem-odpaliłem i znikła.
    Ok, ale błąd w sterowniku pewnie jest zapisany i warto by było po niego sięgnąć odczytując go.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Gru 2021, 15:00

Troszkę poruszałem kablami, po dociskałem ale nic luźnego nie widziałem. Nawet dodatkową masę do silnika od aku dodałem ale problem nadal występuję. Spróbuje złapać kogoś z komputerem żeby sprawdzić ten błąd.

A czy przytkane filtry(paliwo etc) mogą się objawiać takimi błędami? Szczerze mówiąc, to nie wiem czy ktokolwiek tu coś wymieniał :D
    byasuo
    Nowicjusz

02 Gru 2021, 16:14

byasuo napisał(a):żadne ikony błędu się nie święcą, chociaż raz po takim zgaśnieciu świeciła się kontrolka EPC

Sterowniki silnika lubią padać i oto efekt. Wersja 60km czy 75km?
    Gość114260

02 Gru 2021, 16:20

Wersja 60km, jak droga taka naprawa? :D
    byasuo
    Nowicjusz

02 Gru 2021, 17:27

Ja tak miałem w wersji 75km, też potrafił zgasnąć w losowych miejscach, sprawdziłem tylko podstawy: czujniki, przepustnice, egr, układ zapłonowy i nic, sprzedałem. Nowy właściciel potem nie dzwonił, wiec nwm, ale myślę, że problem leży w ecu.
    Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Night Vision - dynamiczne oświetlenie punktowe
      BMW Night Vision, system wspomagania kierowcy z programu BMW ConnectedDrive znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wypadku w czasie jazdy po zmroku. Dzięki dynamicznemu oświetleniu punktowemu (BMW Dynamic Light Spot), ...

03 Gru 2021, 10:46

byasuo napisał(a):wszystko gaśnie liczniki spadają do zera i muszę go odpalać ze stacyjki. Dodam, że odpala do strzału.

A może to stacyjka? Nie wiem co masz na myśli pisząc " wszystko"? Jeżeli chodzi ci o to, że nawet kontrolki gasną, to tym bardziej stawiałbym na stacyjkę. Wygląda to tak, jakby zanikało napięcie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000