S60 2.5 AWD Dziwne piszczenie i bicie koła

01 Gru 2021, 00:54

Czołem.

Jadąc dziś autem doznałem dziwnego doświadczenia w Volvo.
W aucie ni stąd, ni zowąd zaczęło piszczeć. Pisk był donośny, nie dochodził on spod maski raczej - celuje w któreś z kół z racji tego, że najprawdopodobniej prawe koło zaczęło mi po jakimś czasie "drżeć", zwolniłem i przestało, a potem już się to nie działo. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem i wie może co to może być?

Dodam, że to piszczenie nie ustępowało po wyłączeniu klimatyzacji także to odpada.
Bikey132
Nowicjusz

• 01 Gru 2021, 09:56

Trzeba było sprawdzić czy dotykając lekko hamulec tak żeby tylko klocki się ruszyły, czy wtedy piszczenie by ustało?

Zerknij sobie na tarcze jak są zużyte od klocków czy mają równomiernie startą powierzchnię.

Piszczenie to swoją drogą ale to
    Bikey132 napisał(a):zaczęło mi po jakimś czasie "drżeć"
    jest zastanawiające. Na czym to drżenie odczuwałeś, na kierownicy?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Gru 2021, 13:08

Wracam z info.

Byłem na kontroli pojazdów żeby sprawdzić zawieszenie. Lewy drążek kierowniczy do roboty (wypada) i lewy oraz prawy drążek stabilizatora do roboty.

Piszczenie nie wiadomo skąd się wzięło. Wczoraj pierwszy raz jechałem tym autem po śniegu więc może coś weszło między tarczę a klocki?
    Bikey132
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chika Kako i Lexus zmieniają reguły gry
      Chika Kako należy do najbardziej inspirujących kobiet w branży motoryzacyjnej. Stanowisko głównego inżyniera zajęła jako pierwsza kobieta nie tylko w Lexusie, ale w całej Japonii. To kobieta, która zmieniła ...
      Kolejny body kit dla Lexusa LC
      Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...