Gaz a pompka paliwa

05 Sty 2008, 12:51

Witam, jestem posiadaczem Opla Astry F z 1992r, silnik 1,4, otóż mam takie pytanie, w wigilie gdy jechałem do domu poszła mi pompka paliwowa, jechalem oczywiscie na gazie. teraz jakos bede zakladal nowa pompke paliwowa i tu pojawia sie moje pytanie, osoba ktora bedzie zakladala mi pompke powiedziala ze moge zalozyc sobie taki przekaznik (odcinacz??), ze w momencie gdy auto zostanie przelaczone na gaz (za pomoca automatu) to przekaznik wylaczy pompe paliwowa, co sadzicie o takich przekaznikach bo napewno sa tacy co maja zalozone takie urzadzenie w swoich autkach, jak one sie sprawuja i czy w rzeczywistosci zwieksza sie przez takie odciecie zywotnosc pompki paliwowej, dziekuje za odpowiedzi :)
FaFik
fafik1985
Nowicjusz

Miejscowość: Jerka

05 Sty 2008, 15:33

Jest to dobra rzecz, ale od czasu do czasu musimu pojeździć trochę na bęzynie, żeby pompka pochodziła, najlepijej odpalać auto na bęzynie, a potem przełączyć je na gaz. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

05 Sty 2008, 23:05

Bolo1989 - nie najlepiej odpalać na benzynie,tylko przymusowo.Zawsze samochód(jak jest zimny) uruchamia się na benzynie i tak dalej i tak dalej - było już chyba z milion razy o tym na forum.O odcinaniu pompki tez było.Czy przez to zwiększa się żywotnośc pompki?Zdania sa podzielone jak już kiedyś pisałem.Należy tez wziąść pod uwagę wtryskiwacze,które są chłodzone i smarowane przez benzynę podczas pracy silnika na LPG.
Do odcięcia pompki nalezy zastosować przekaźnik PS 561.Cena około 10 zł.Należy go włączyć w obwód zasilania pompki paliwa(styki 87 i 30) oraz na styk 85 podać napięcie,które pojawia się po przełączeniu się zasilania na LPG.Zazwyczaj w instalacjach gazowych są to przewody koloru niebieskiego - te,które zasilają elektrozawory gazowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2008, 18:00

Witam. pompkę juz zalozylem nowa i przekaznik do gazu tez. dowiedzialem sie ze co do wtryskiwaczy to moze to miec jakis wplyw przy nowszych autach, ja posiadam opla astre f i gosciu powiedzial mi ze nic sie nie stanie.
FaFik
fafik1985
Nowicjusz

Miejscowość: Jerka

13 Lut 2008, 02:49

Witam. Ile osób tyle zdań, ale ja również jestem za tym aby pompka chodziła. Jeśli nie jeździsz na pustym baku, to pompka pracuje normalnie a zawory Ci podziekują dłuzszą bezawaryjna pracą. Kolega miał załozone odcięcie prądu do pompki paliwa i dużo nie brakowało a naprawa by go drogo przyszła.
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

07 Mar 2008, 15:36

Pompka paliwowa powinna cały czas chodzić ,przekaźnikiem rozłączamy tylko wtryskiwacz ,a kłopoty z pompkom są zazwyczaj gdy w zbiorniku mamy za mało paliwa powinno być ponad pół zbiornika a najlepiej pełen .
A co do odpalania powinieneś zawsze odpalać na benzynie.
jan0404
Nowicjusz

Miejscowość: piła
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jaki wpływ na prędkość ma hałas silnika, a jaki muzyka?
    Badania wykazują, że hałas silnika ma wpływ na prędkość, z jaką jedzie kierowca. Gdy kierowca nie słyszy natężenia pracy silnika, jeździ szybciej i znacznie zaniża szacowaną przez siebie prędkość, z jaką się porusza*. A jak ...