Gaz do 6tys zł

30 Sie 2015, 11:27

Po obejrzeniu kilku aut z pokorą przyznaję, że upieranie się na starego diesla w tej cenie - jak robiłem to wcześniej - było kiepskim pomysłem, dlatego tak jak było mi doradzane postanowiłem poszukać auta na gaz.
Auto przede wszystkim do tras PL (400km kilka razy w mies - nie autostrad). Nie jeżdżę z dużymi bagażami, także skłaniam się na jakiegoś kompakta/hatchbacka (najchętniej 5d).

Moje pytanie to które z poniższych aut będą najlepiej znosiły/współpracowały z gazem? Chodzi o stosunek jak najmniejsze spalanie / bezawaryjność-znoszenie gazu / dynamika.
1. Citroen Xsara 1.6 16v 109km (po lifcie),
2. Renault Megane 1.6 16v 107km (po lifcie),
3. Opel Astra G 1.6 16v 101km - niestety jest trochę cięższy i mniejsza moc od ww. dlatego zastanawiam się jak duża różnica byłaby w spalaniu/dynamice? Czy lepiej szukać silnika 1.8 16v 116km i dużo więcej pali? Bo pewnie w przypadku dynamiki taka Astra 1.8 będzie podobna do francuzów 1.6?
4. Ford Focus 1.6 16v 100km - j.w tylko silnik 1.8 16v 115km?
Blazkowicz
Początkujący

30 Sie 2015, 11:30

1,6 16V w Astrze żre olej. Jak coś to 1,8 lub 1,6 8V ale ta druga już znacznie wolniejsza
Ford nie lubi LPG
Renault i Citroen ok

Ja polecam Corollę e11 1,6 w tej kasie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Sie 2015, 11:46

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] np
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

30 Sie 2015, 11:50

Czyli Focusa od razu wywalam. O Astre chodzi już 1.8 16v, czy też 8v?

Zgaduję, że Xsara i Megane jeśli chodzi o spalanie/dynamikę będą praktycznie takie same, a jak będą wypadały przy Astrze 1.8? Będzie dużo więcej paliła? Dynamika będzie dużo większa?
Ogólnie to chciałbym się mieścić koło 8/9l lpg na trasie przy 110-120 km/h.

Za Corollą też popatrzę, ale za hatchbackiem.

Taką sztukę znalazłem w moim zasięgu (po weekendzie o ile jeszcze będzie)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Blazkowicz
Początkujący

30 Sie 2015, 12:55

Musisz negocjować cenę tej Megany bo za tyle lub ciut więcej dostaniesz bez mankamentów w postaci złażącego klaru :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sie 2015, 13:50

To przy założeniu, że wszystko jest z nią ok - za jaką cenę warto brać?
Jedyne o co się obawiam to belka skrętna której naprawa droga, a niestety sam jej nie sprawdzę.

A jeszcze z ogólniejszej kwestii, jeśli ta okazałaby się pomyłką: lepiej celować bardziej w 1.6 16v Meganke, czy Xsare?
Przyznam że ta druga nieco bardziej mi odpowiada wizualnie, ale z drugiej strony Meganki są znacznie popularniejsze (tańsze w utrzymaniu - bardziej bezawaryjne?)
Blazkowicz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...

30 Sie 2015, 13:52

Xsara czy Megane to obojętnie. Oba równie trwałe :)
Za 4k można wziąć
Koniu
Forumowicz VIP

31 Sie 2015, 07:56

Ok, dzisiaj ogladam ta meganke, zobaczymy.

A jeszcze takie pytanie - o ile wiecej (przynajmniej w teorii) mozna sie spodziewac, ze taka Astra G 1.8 16v bedzie palila wiecej od Megane I 1.6 16v? (Procentowo?)

Edit
jednak nie ogladam, wlasnie dostalem informacje, ze juz poszla.
Blazkowicz
Początkujący

31 Sie 2015, 08:48

Dopytaj użytkowników Astry i Megane. Nie patrz na autocentrum :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

31 Sie 2015, 09:14

Co jest nie tak z opiniami z autocentrum? Bo już któryś raz piszecie, że opinie tam nie są wiele warte... o co z tym chodzi?
fenwind
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Corolla e11 G6R
Silnik: 4AFE 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

31 Sie 2015, 09:35

fenwind napisał(a):Co jest nie tak z opiniami z autocentrum?

Po pierwsze - ludzie mają w zwyczaju zaniżać przy opisach spalanie swoich aut, szczególnie jeśli chodzi o spalanie w mieście i podczas jazdy autostradowej. Nierzadko można znaleźć opinie, że jakieś V8 przy 140km/h pali 10 litrów, co jest oczywiście absurdem, ale laicy w to wierzą, kupują takie auta, a potem jeżdżą po mechanikach zdziwieni, że "tak mi dużo pali".
Po drugie - bardzo dużo opinii o awaryjności danego auta pojawia się tam dlatego, że ktoś wcześniej kupił odpicowanego trupa od handlarza i wszystko mu się sypie. Ten ktoś nie spojrzy krytycznie na siebie, że dał się zrobić w balona, ale pluje na markę ("nigdy więcej Forda, Francuza, VW" itp.) i jeszcze upiera się, że "kupił sprawdzony egzemplarz z niewielkim przebiegiem, a tu tyle usterek".
Pozostałą część opinii warto przejrzeć, bo np. dane odnośnie ergonomii, wyciszenia, komfortu jazdy czy osiągów silnika są bardzo przydatne.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

31 Sie 2015, 10:09

Osobiscie bardziej opieram sie na motostacie jesli chodzi o spalanie.
Biore dwa-trzy najwieksze i najmniejsze wiarygodne srednie raportow dla danego silnika (takie po 50+ tankowan) i licze ich srednia arytmetyczna, ktora traktuje jako przyblizone srednie spalanie w normalnej jezdzie mieszanej (glownie zeby zobaczyc stosunki z innymi autami).
Blazkowicz
Początkujący

31 Sie 2015, 10:52

Na autocentrum wiarygodne raporty spalania są powyżej 15-20 opinii
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2015, 20:17

A te jak wyglądają? Dwie kolejne niestety daleko więc raczej jakbym jechał to wolałbym "na pewniaka".
[link do oferty na Olx wygasł]
Blazkowicz
Początkujący

16 Wrz 2015, 20:24

1.Patrząc na cene 99% złom i jeszcze handlarz.. dalej nie ogladałem..
2.Wygląda ok :ok:
3.Podobnie jak punkt pierwszy śmieszna cena ale tutaj widać rdze na progach i nadkolach..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012