Witam otóż mam pytanie jakie auto a raczej jaki silnik byście mi polecali gdyż wolę silnik a potem auto
![Uśmiechnięty :)]()
Kilka podstawowych informacji
-Kwota na auto to ok 12 tysięcy złotych lecz nie musze wszystkiego wydawać,m lepiej nawet by było gdybym nie przekroczył 10 tyś.
-jestem z woj świętokrzyskiego
-auto będzie użytkowane głównie w mieście do dojazdu do szkoły, ew jakieś 15 km do miasta obok lub rodziny nie planuje dłuższych tras.
No i tak zaczynam więc będę robił prawo jazdy na grudzień i zamierzam kupić pierwsze auto osobiście jestem w technikum mechanicznym i mam jakieś tam pojęcie o samochodach a mój tata jest mechanikiem z wieloletnim doświadczeniem (ok 15 lat w autach) jego też się zapytam o parę rzeczy lecz chciałbym sam wybrać bez jego pomocy dlatego pytam tutaj.
I tak zacznę od tego że zamierzam stosować ecodriving ze względu na to że u nas w mieście nie ma gdzie się rozpędzać więc będą małe obroty dlatego dobrze będzie stosować eco aby zaoszczędzić zamierzam kupić benzynę z gotową instalacją sekwencyjną lub czystą benzyne i założyć gaz we własnym zakresie i otóż moje pare wniosków chyba wolałbym silnik 8 zaworowy oczywiście mówimy tylko o silnikach R4, otóż czy to dobry wybór według was? czy jakieś 16v lub 20v z tego co sam sądze jako że ecodriving będę stosował to 8v będzie dla mnie chyba lepszy bo większy moment przy niskich obrotach a nie będę kręcił do 3,5k-4k aby wydobyć te np 170N. Do tego też 8 zaworowce są teoretycznie trwalsze. Myślę nad np 2.0 8v 115km od VW powiedzmy że VW Bora. Autem nie będzie podróżowało dużo osób zazwyczaj 2. Powiem tylko że interesuję się car audio i będę sam też robił to w swoim aucie dlatego wolałbym sedana ze względu iż do bagażnika będzie wsadzona jakaś skrzynia a w hb nie miałbym wtedy raczej miejsca w bagażniku a czasami pewnie jakiegoś grilla czy coś będzie trzeba przewieść. Nie chcę jakiegoś 1.6 101 konnego gdyż spali tyle samo co to 2.0 a nie będzie czym jeździć, z tatą kupowaliśmy wujkowi ostatnio auto i wybrał seata toledo II 1.6 8v 101km i jak dla mnie troszkę za słaby ten silnik lecz jemu taki odpowiadał i taki chciał. W aucie nie będę robił jakichś modyfikacji jak to moda teraz u ludzi w moim wieku żeby auto robiło dużo hałasu -,- jedynie może zmienię świece na sportowe ale o tym kiedy indziej pomyślę, nie zamierzam robić rzeczy typu chiptuning itp poza tym w wolnossącym i tak dużo mi to nie da.
Pytanie czy dobrze robię biorąc 8v czy myśleć nad jakimś 16/20v? Oraz co sądzicie o zmiennych fazach rozrządu? Na pewno droższa opcja ale czy opłacalna ? Wtedy w teorii mógłbym stosować swój ecodriving ale i mógłbym czasami cieszyć się z wyprzedzania na wyższych obrotach ale nie zależy mi na tym aż tak bardzo.
Auto dla mnie nie może być zbyt "ciasne"/"małe" gdyż mam 190cm wzrostu i w mniejszych autach cieżko z nogami :d w domu mamy Opla Vectre B i to jest takie minimum ale może być kolega ma golfa IV i nie narzekam dlatego też rozważam VW Borę gdyż ma takie wymiary jak golf, nie jestem z osób co uważają że np VW lub Audi to najlepsze auta itp nie boję się żadnej marki i nie zależy mi na niej dlatego rozpatrzę każdą propozycje. U mnie w klasie jest popyt na vw passata b5 oczywiście auto ma swój plus czyli wielkość w środku co dla mnie jest przyjemne ale źle mi sie kojarzy wersja przedliftowa tak samo jak mi się ona nie podoba więc jeżeli ktoś by proponował b5 to tylko po lifcie gdyż tutaj już mi się podoba mimo że dużo nie jest zmienione ale akurat ten tunel środkowy oraz przednia część auta i się podobają zegary też ale to mozna zmienić tak samo jak poprzednie cześći które wymieniłem ale nie chciałoby mi się tego robić. Ostatnią rzeczą o której sobie przypomniałem to że lubię pić kawę, często ją biorę ze sobą w tych kubeczkach z jakiegoś mc caffe albo z cpn dlatego chcę mieć dobry dostęp do "miejsca" na kubeczek np baaaardzo mi się podoba rozwiazanie w Vectrze B na kubek przyjemne i ogólnie fajna opcja tak samo jak w golfie IV/ Borze oraz w passacie b5 po lifcie czyli obok ręcznego pomiędzy fotelami przed podłokietnikiem.
Jeżeli mógłbym dodać jakieś rzeczy to chciałbym fotele kubełkowe np jak w borze są recaro takie same jak w golfie gti oraz zeby był podłokietnik oczywiście mogę kupić bez i go dokupić. Co tam jeszcze kierownica trójramienna jak właśnie w borze.
Raczej nie chcę silników turbodoładowanych gdyż tutaj dochodzą dodatkowe koszty oraz silników z dwumasą (jest ich mało ale np podobał mi się kiedyś ford mondeo mk3 i tam była dwumasa ale tata szybko mi to auto z głowy wybił i słusznie teraz myślę inaczej i zwracam szczegóły na inne rzeczy). Wolę wybrać auto wcześniej i dobrze to przemyśleć żeby nie było jak to zwykle bywa że sobie upodobam coś jest gorączka szybko kupić a potem się żałuje teraz już nie popełniam tego błędu i chce wybrać auto z którego będę zadowolony i żeby miał tanio jeździć gdyż jeszcze się ucze dlatego nie mam pracy i nie będzie za co zalać czystej benzyny (gdyż mój tato nie lubi gazu, sam ma czystą benzyne i mi też polecał raczej czystą benzyne ale ja się uparłem na dobrą sekwencje gdyż nam czysta beznyna mija się z moim celem robić 100 km za 35zł i przez takie coś nasza viki stoi na parkingu i jest rzadko używana)