Pierwsze auto LGP do 12k

26 Wrz 2015, 20:19

Witam otóż mam pytanie jakie auto a raczej jaki silnik byście mi polecali gdyż wolę silnik a potem auto :)
Kilka podstawowych informacji
-Kwota na auto to ok 12 tysięcy złotych lecz nie musze wszystkiego wydawać,m lepiej nawet by było gdybym nie przekroczył 10 tyś.
-jestem z woj świętokrzyskiego
-auto będzie użytkowane głównie w mieście do dojazdu do szkoły, ew jakieś 15 km do miasta obok lub rodziny nie planuje dłuższych tras.

No i tak zaczynam więc będę robił prawo jazdy na grudzień i zamierzam kupić pierwsze auto osobiście jestem w technikum mechanicznym i mam jakieś tam pojęcie o samochodach a mój tata jest mechanikiem z wieloletnim doświadczeniem (ok 15 lat w autach) jego też się zapytam o parę rzeczy lecz chciałbym sam wybrać bez jego pomocy dlatego pytam tutaj.

I tak zacznę od tego że zamierzam stosować ecodriving ze względu na to że u nas w mieście nie ma gdzie się rozpędzać więc będą małe obroty dlatego dobrze będzie stosować eco aby zaoszczędzić zamierzam kupić benzynę z gotową instalacją sekwencyjną lub czystą benzyne i założyć gaz we własnym zakresie i otóż moje pare wniosków chyba wolałbym silnik 8 zaworowy oczywiście mówimy tylko o silnikach R4, otóż czy to dobry wybór według was? czy jakieś 16v lub 20v z tego co sam sądze jako że ecodriving będę stosował to 8v będzie dla mnie chyba lepszy bo większy moment przy niskich obrotach a nie będę kręcił do 3,5k-4k aby wydobyć te np 170N. Do tego też 8 zaworowce są teoretycznie trwalsze. Myślę nad np 2.0 8v 115km od VW powiedzmy że VW Bora. Autem nie będzie podróżowało dużo osób zazwyczaj 2. Powiem tylko że interesuję się car audio i będę sam też robił to w swoim aucie dlatego wolałbym sedana ze względu iż do bagażnika będzie wsadzona jakaś skrzynia a w hb nie miałbym wtedy raczej miejsca w bagażniku a czasami pewnie jakiegoś grilla czy coś będzie trzeba przewieść. Nie chcę jakiegoś 1.6 101 konnego gdyż spali tyle samo co to 2.0 a nie będzie czym jeździć, z tatą kupowaliśmy wujkowi ostatnio auto i wybrał seata toledo II 1.6 8v 101km i jak dla mnie troszkę za słaby ten silnik lecz jemu taki odpowiadał i taki chciał. W aucie nie będę robił jakichś modyfikacji jak to moda teraz u ludzi w moim wieku żeby auto robiło dużo hałasu -,- jedynie może zmienię świece na sportowe ale o tym kiedy indziej pomyślę, nie zamierzam robić rzeczy typu chiptuning itp poza tym w wolnossącym i tak dużo mi to nie da.

Pytanie czy dobrze robię biorąc 8v czy myśleć nad jakimś 16/20v? Oraz co sądzicie o zmiennych fazach rozrządu? Na pewno droższa opcja ale czy opłacalna ? Wtedy w teorii mógłbym stosować swój ecodriving ale i mógłbym czasami cieszyć się z wyprzedzania na wyższych obrotach ale nie zależy mi na tym aż tak bardzo.

Auto dla mnie nie może być zbyt "ciasne"/"małe" gdyż mam 190cm wzrostu i w mniejszych autach cieżko z nogami :d w domu mamy Opla Vectre B i to jest takie minimum ale może być kolega ma golfa IV i nie narzekam dlatego też rozważam VW Borę gdyż ma takie wymiary jak golf, nie jestem z osób co uważają że np VW lub Audi to najlepsze auta itp nie boję się żadnej marki i nie zależy mi na niej dlatego rozpatrzę każdą propozycje. U mnie w klasie jest popyt na vw passata b5 oczywiście auto ma swój plus czyli wielkość w środku co dla mnie jest przyjemne ale źle mi sie kojarzy wersja przedliftowa tak samo jak mi się ona nie podoba więc jeżeli ktoś by proponował b5 to tylko po lifcie gdyż tutaj już mi się podoba mimo że dużo nie jest zmienione ale akurat ten tunel środkowy oraz przednia część auta i się podobają zegary też ale to mozna zmienić tak samo jak poprzednie cześći które wymieniłem ale nie chciałoby mi się tego robić. Ostatnią rzeczą o której sobie przypomniałem to że lubię pić kawę, często ją biorę ze sobą w tych kubeczkach z jakiegoś mc caffe albo z cpn dlatego chcę mieć dobry dostęp do "miejsca" na kubeczek np baaaardzo mi się podoba rozwiazanie w Vectrze B na kubek przyjemne i ogólnie fajna opcja tak samo jak w golfie IV/ Borze oraz w passacie b5 po lifcie czyli obok ręcznego pomiędzy fotelami przed podłokietnikiem.

Jeżeli mógłbym dodać jakieś rzeczy to chciałbym fotele kubełkowe np jak w borze są recaro takie same jak w golfie gti oraz zeby był podłokietnik oczywiście mogę kupić bez i go dokupić. Co tam jeszcze kierownica trójramienna jak właśnie w borze.

Raczej nie chcę silników turbodoładowanych gdyż tutaj dochodzą dodatkowe koszty oraz silników z dwumasą (jest ich mało ale np podobał mi się kiedyś ford mondeo mk3 i tam była dwumasa ale tata szybko mi to auto z głowy wybił i słusznie teraz myślę inaczej i zwracam szczegóły na inne rzeczy). Wolę wybrać auto wcześniej i dobrze to przemyśleć żeby nie było jak to zwykle bywa że sobie upodobam coś jest gorączka szybko kupić a potem się żałuje teraz już nie popełniam tego błędu i chce wybrać auto z którego będę zadowolony i żeby miał tanio jeździć gdyż jeszcze się ucze dlatego nie mam pracy i nie będzie za co zalać czystej benzyny (gdyż mój tato nie lubi gazu, sam ma czystą benzyne i mi też polecał raczej czystą benzyne ale ja się uparłem na dobrą sekwencje gdyż nam czysta beznyna mija się z moim celem robić 100 km za 35zł i przez takie coś nasza viki stoi na parkingu i jest rzadko używana)
hades799
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Wrz 2015, 20:31

Aha zapomniałem dodać że chcę 4 elektryczne szyby i el klimatyzacje.
hades799
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 21:09

hades799 napisał(a):No i tak zaczynam więc będę robił prawo jazdy na grudzień i zamierzam kupić pierwsze auto osobiście jestem w technikum mechanicznym i mam jakieś tam pojęcie o samochodach a mój tata jest mechanikiem z wieloletnim doświadczeniem (ok 15 lat w autach) jego też się zapytam o parę rzeczy lecz chciałbym sam wybrać bez jego pomocy dlatego pytam tutaj.

Póki nie masz prawa jazdy to nie ma co się rozglądać za autem, ale rozumiem, że chcesz, aby ogólnie Cię naprowadzić. Dlatego też mam radę - szukaj auta w najlepszym stanie, a nie konkretnego silnika w danym modelu. Jak trafi się zadbane auto z 1.8 20V to bierz, będzie lepsze niż zaniedbany 2.0 8V itd. Oczywiście z pewnych silników lepiej zrezygnować - tak jak piszesz 1.6 8V jest słabiutki i dużo pali.

Jeśli myślisz o autach z grupy VAG to warto przyjrzeć się:
VW Golf IV/Bora
Seat Toledo II
Skoda Octavia
Audi A3

Największą ich wadą jest to, że pomimo dużej ilości na rynku większość to złomy. Wina w tym po części "Januszów", którzy wolą wziąć rozklekotanego Passata skręconego z 500 tys. na 198 niż zadbane auto francuskie.
Nie skreślaj aut francuski i japońskich. Jeśli martwisz się o koszty utrzymania to warto spojrzeć na Astrę G, Citroena Xsarę, Hondę Civic VI/VII.

To tyle, z konkretnymi autami poczekać trzeba aż zrobisz prawo jazdy i będziesz miał kasę w kieszeni.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2015, 21:26

O koszty utrzymania się nie martwię aż tak bardzo co do OC to będzie na tatę wiec 70% taniej mam, pieniądze są juz w kieszeni a prawo jazdy właśnie zaczynam auto mogę kupić wcześniej ale i pozniej wiec chciałbym się określić co szukać, z tych co napisałeś to a3 i golf IV odpada ze względu na bagażnik tak jak pisałem będzie tam skrzynia wiec wole sedana żeby było coś miejsca. Auto będzie dobrze sprzedane ponieważ właśnie ojciec zajmuje się prywatnie dodatkowo kupowaniem aut dla kogoś i dlatego jeżeli już mam coś kupić to będzie to zadbany dobry egzemplarz
hades799
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 22:12

OC to żaden koszt w utrzymaniu auta. Ale może zdecydujesz się na coś bardziej oryginalnego? Zerknij na Hondę Accord VI, Mitsubishi Galant, Mazda Xedos, Ford Cougar. Albo sprawdzone BMW E36, C-klasa W202, Audi A4B5.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2015, 22:40

No to tak z aut do tej pory wymienionych:
VW Golf IV - mały bagażnik
VW Bora - wszystko ok
Seat Toledo II - mam już jednego w rodzinie a bardziej odpowiada mi bora
Skoda Octavia - może być
Audi A3 - to samo co golf
Opel Astra G - koleżanka ma, minusem jest dla mnie w nim miejsce na jakiś kubek,napój prawie każda ma manualną klime i kierownica nie przypada mi do gustu lecz auto ogólnie też może być
Citroen Xsara - nie odpowiada mi
Honda Civic VI/VII - tak samo mi nie odpowiada
Honda Accord VI - no może być aczkolwiek bardziej wizualnie podoba mi się V
Mitsubishi Galant - bardzo przyjemna propozycja, wizualnie ok lecz nie miałem okazji takiego zobaczyć z bliska
Mazda Xedos - nie
Ford Cougar - 2 drzwiowe odpadają
BMW E36 - źle mi się kojarzy, taka ala wieś do tego napęd na tył a wolałbym na przód
Mercedes C-klasa W202 - zbyt elegancki, staro wygląda
Audi A4B5 - może być rozważałem także to auto

Dodatkowo jest VW passat b5 fl, ale to tanio nie znajde raczej audi a6 c5 ale to za duże chyba do miasta i mazda 6 co jest też ciekawą propozycją.

Na chwile obecną skupiłbym się jednak na Borze, passacie fl ew zobaczę Mitsubishi Galant. Nie jestem jakimś fanem VW czy coś w tym stylu nawet troszke przeciwnie ale one mi najbardziej odpowiadają
hades799
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moc zamknięta w żelu
    Pierwsze powstały jeszcze w połowie ubiegłego wieku. Obecnie znajdują coraz szersze zastosowanie także jako akumulatory samochodowe. Choć po dziś dzień niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić elektrolitu w innej postaci ...

27 Wrz 2015, 10:37

Widać, że się uparłeś na VAGa i na nim się skończy - dla mnie szkoda płacić za znaczek, nudę i wcale nie takie ekonomiczne auto jak się wydaje (naprawy, spalanie)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Wrz 2015, 13:23

Nie uparłem się na VAG'a dlatego chcę zobaczyć wszystkie możliwe propozycje w tym przedziale cenowym, dość długo patrze dzień w dzień olx i otomoto i widzę też co można kupić, Honda Accord wydaje mi się lepsza od bory więc nie to że się uparłem na jedną marke i konkretny model, zgadzam się że bora tutaj niczego specjalnego nie oferuje
hades799
Nowicjusz