Gaz w megane 1,6 8 zaworów 98 rok

09 Sie 2009, 11:15

Witam Mam od dwóch m-c gaz w meganie 1,6 8 zaworow 98rok (II genaracja) po pierwszym przeglądzie wszystko ok skręcił mi tylko trochę mieszanke by mniej pali Pali teraz 9l/100km - jest to ok?
Problem jednak mam teraz spory tydzien temu miałem planowany blok silnika i głowicę. Od tamtego czasu wariuja mi obroty ale nie zawsze (na postoju), gaśnie nawet podczas jazdy, a zwłaszcza przy hamowaniu, nieraz mocno szarpnie jakby zgasł i zapalił ponownie.
Co może byc przyczyna tych problemów?
rubikos
Nowicjusz

09 Sie 2009, 20:49

Ja myślę,ze zbyt mała dawka gazu!Myślisz ,że to dobrze?!Nie to nie jest dobre dla silnika,samo szarpanie to może być wina przewodów zapłonowych np.Powinien ci palić o 20-30% gazu więcej jak benzyny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Sie 2009, 20:51

Zabrakło by strony by wymienić wszystkie powody takiego zachowania. Czy problem pojawia się tylko na gazie, czy też na benzynie? Czy objawy są takie same na zimnym i ciepłym silniku?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Sie 2009, 18:51

Migaz napisał(a):Zabrakło by strony by wymienić wszystkie powody takiego zachowania. Czy problem pojawia się tylko na gazie, czy też na benzynie? Czy objawy są takie same na zimnym i ciepłym silniku?

Problem pojawia sie na ciepłym silniku. W ogóle jak jest ciepły silnik i odpalam na benzynie to mmusze podtrzymac na gazie by nie zgasł po przegazowaniu by załaczył sie gaz jest ok.
rubikos
Nowicjusz

10 Sie 2009, 20:31

Obawiam się, że zostało coś źle złożone po planowaniu głowicy. Może gdzieś dostale się lewe powietrze? Sprawdź czy nie syczy na wolnych obrotach. Może tylko gdzieś nie został założony przewodzik podciśnieniowy.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja "Circle K" w Polsce zastąpi nazwę "Statoil"
    Stacje Statoil w Polsce zmienią w najbliższych miesiącach nazwę na Circle K. Zmiana marki rozpocznie się na polskim rynku 11 maja br. i obejmie całą sieć Statoil, która liczy 350 stacji paliw. Obiekt pilotażowy w Opolu ...
    Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...